Tuija Wahlroos
Päivän humanisti

Tuija Wahlroos

Tuija Wahlroosin ammatillinen identiteetti on kiteytynyt Gallen-Kallela museon ja kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallelan ympärille. Vaikka yhden henkilön elämäntyön parissa toimiminen saattaa kuulostaa rajatulta, kokee Wahlroos työympäristönsä erittäin rikkaana.

Tuija Wahlroos

16.6.1968, Kajaani

Filosofian maisteri (taidehistoria) 1996, Helsingin yliopisto

Museonjohtaja 2005–, Gallen-Kallelan Museo
Vs. museonjohtaja 2003–2005, Gallen-Kallelan Museo
Näyttelypäällikkö 1998–2003, Gallen-Kallelan Museo
Vs. museonjohtaja 1997–1998, Gallen-Kallelan Museo
Näyttely- ja projektipäällikkö 1995–1997, Gallen-Kallelan Museo
Näyttelysihteeri 1995, Karkkilan kaupunki

Opiskeluaikana 1988–1994 työnantajina Helsingin kaupunki, Designmuseo, Gallen-Kallelan Museo, Taidekeskus Retretti, Galleria Forsblom, Galleria Katariina, Kainuun Sanomat

Kalevalaseuran hallitus 2008–
Museoalan ammattiliiton hallitus 2008–

Kuva: Markus Wahlroos
Tekstit: Tuija Wahlroos (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Olin ensimmäistä kertaa töissä Gallen-Kallelan Museossa kesällä 1991. Tästä eteen päin museo ja Akseli Gallen-Kallela ovat olleet tärkeä osa ammatillista identiteettiäni – aluksi opintojen ohella, sittemmin kokopäiväisenä työnä. Yhden henkilön elämätyön ympärille kiertyvä toiminta voi kuulostaa rajatulta. Gallen-Kallela on tarjonnut kuitenkin rikkaan maailman ja työympäristön.

Lue lisää

Vuonna 2012 ryhdyimme valmistelemaan museossa näyttelyä boheemi-teemalla. Tarkastelussa oli Akseli Gallen-Kallelan opiskeluaika Pariisissa vuosina 1884–1889. Ajanjaksoa oli jo avattu lukuisissa tutkmuksissa ja näyttelyissä aikaisemminkin. Nyt kiinnostuksemme kohteena oli kuitenkin vähemmälle huomiolle jäänyt taiteilijan ystävyys norjalaisen Carl Dörnbergerin kanssa. Todellisena boheemina, juhlijana ja riidanhaastajana Dörnbergerin lähes traagisen hahmon kohtalona on ollut joutua marginaaliin, myös oman maansa taidehistoriassa. Nyt aika oli kuitenkin sopiva ystävyyden tarkempaan lähilukuun, jayhdessä Kuvataiteen keskusarkiston kanssa päätimme tehdä yhteisjulkaisun molempien laitosten kokoelmissa sijaitsevasta taiteilijoiden välisestä kirjeenvaihdosta.

Lue lisää

Tunnen välillä suurta etuoikeutta saadessani työskennellä museoalalla. Työn sisällöt ovat sen ehdoton suola. Työ on kuljettanut moniin kiinnostaviin maailmankolkkiin. Akseli Gallen-Kallela yhdistetään useimmiten Ranskaan, Saksaan ja Unkariin, mutta yllättäen Venäjästä on muodostunut se maa, johon on omassa työssä suuntautunut eniten työmatkoja ja hankkeita.

Lue lisää

Aloitin opiskelut Helsingin yliopistossa syksyllä 1988. Se oli hienoa aikaa, taidehistorian oppiaine oli valtavan kiinnostava ja opiskelijaelämä tarjosi paljon hauskoja hetkiä. Vuosikurssimme hioutui hyvin yhteen ja osoittauduimme varsin aktiiviseksi joukoksi. Jo ensimmäisenä jouluna järjestimme omatoimisen ekskursion Tukholman Picasso -näyttelyyn. Matkaa varten keräsimme rahaa myymällä kahvia taidehistorian laitoksella.

Lue lisää