Outi Karemaa
Päivän humanisti

Outi Karemaa

Outi Karemaa lähti opiskelemaan historiaa tutkijan ura mielessä siintäen. Tutkimusta tuli tehtyä niin tilaustyön kuin väitöskirjankin parissa, mutta suurista linjoista kiinnostunutta himolukijaa kiinnosti myös kustannusala. Niinpä tuore tohtori päätti kokeilla ihan hetken miltä yritysmaailma maistuu ja jäi sille tielleen. Tällä hetkellä hän toimii Metsäkustannus Oy:n toimitusjohtajana.

Outi Karemaa

Outi Elina Karemaa
11.5.1969, Riihimäki

Filosofian maisteri 1994 ja filosofian tohtori 1998 (Suomen historia), Helsingin yliopisto

Toimitusjohtaja, Metsäkustannus Oy 2010-
Asiakasjohtaja, Edita Publishing Oy 2010
Johtaja, Yleinen tietokirjallisuus ja tilausjulkaisut 2006–2010
Kustannuspäällikkö, Edita Publishing Oy 2002–2006
Kleio-sarjan päätoimittaja, Edita Publishing Oy 2000–2006
Projektipäällikkö, Oy Edita Ab 2001
Kustannustoimittaja, Oy Edita Ab 1998–2000
Apurahatutkija 1995–1998
Tuntiopettaja, Helsingin yliopiston historian laitos 1994–1997
Tutkija, Eläinlääketieteellinen korkeakoulu 1994

Vuoden Johtolanka -kirjallisuuspalkintoraadin jäsen 1997–1998
Suomen Dekkariseura ry:n ja Like Kustannuksen yhteisen rikosromaanikilpailun palkintoraadin jäsen 2012
Runsaasti muita luottamustehtäviä viestintä- ja kustannusalalla.

Outi Karemaa LinkedInissä

Tekstit: Outi Karemaa
Kuva: Pekka Lähteenmäki

Lähdin opiskelemaan historiaa tavoitteena tutkijan ura. Mitään muita aineita en harkinnut, historia oli jo varhaisista kouluvuosista alkaen minulle ainoa vaihtoehto. Valmistumisen jälkeen kirjoitin yhden tilaushistorian ja kilpailin niukoista apurahoista. Mitään tutkijakouluja ei vielä ollut. Hengenpitimiksi tein erilaisia pieniä keikkoja kustantamoille.

Lue lisää

Esimies- ja johtotehtävät tuovat mukavasti lisää haastetta töihin. Olen pitänyt niin liikkeenjohdosta kuin ihmisten johtamisesta. Itse asiassa olen sitä mieltä, että humanisteilla olisi paljon annettavaa yritysjohdossa, mitä liike-elämä ei kyllä riittävästi ymmärrä. Mitä muuta yritysjohto on kuin analyysien tekemistä, suurten linjojen hahmottamista, johtopäätöksiä ja toimintasuunnitelmia, ympärillä olevan tiedon kriittistä arviointia ja ihmisten toiminnan ymmärtämistä?

Lue lisää

Jossain vaiheessa Helsingin Sanomissa ja muissa lehdissä oli lyhyen ajan sisään monta yritysjohtajan tasavuosihaastattelua, joissa haastateltavan harrastukset toistivat itseään. Useimmiten haastateltava oli mies ja vaikka olisikin ollut nainen, hän harrasti maratonia tai muuta juoksemista, yksinpurjehtimista, kiipeilyä, kymmenottelua tai jotain ”jossa saa koetella omia rajojaan”. Tunsin itseni poikkeavaksi toimitusjohtajaksi.

Lue lisää

Helsingin yliopisto on merkinnyt minulle paljon. Vanhan historian laitoksen ja sen ”seminaarihuoneen” ravintola PamPamin piirissä oli helppo tutustua niin opettajakuntaan kuin muihin opiskelijoihinkin. Legendaarisia persoonia riitti opettajakunnassa. Huomattava osa edelleen jatkuvista ystävyyssuhteistani syntyi näissä kuvioissa.

Lue lisää

Opiskeluaikana ajauduin varsin pian historian opiskelijoiden ainejärjestön Kronos ry:n tehtäviin, joiden parissa sitten vuosia kuluikin. Ehdin toimittaa Kronikka-lehteä ja olla hallituksessakin kulttuurivastaavana ja puheenjohtajana. Siitä alkoi järjestöaktiivisuuteni, jonka jatkumoa ovat olleet mm. melkein 20 vuotta Suomen dekkariseuran hallituksessa sekä kustannus- ja viestintäalan luottamustehtävät.

Lue lisää

Ehkä juuri nyt haaveilen pienimuotoisella tasolla jälleen kerran siitä, että kaikki tiet vievät Roomaan tai ainakin muualle Italiaan. Olen aina viihtynyt Italiassa, kuten perheenikin, ja erityisesti Rooma viehättää aina vaan, kerran toisensa jälkeen.

Lue lisää