Liisa Suvikumpu
Päivän humanisti

Liisa Suvikumpu

Liisa Suvikumpu on yhteiskunnallisella näköalapaikalla Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan toimitusjohtajana. Hän tietää, mitä kaikkea säätiöiden jakamalla rahalla yhteiskunnassamme saadaan aikaan tieteen, taiteen, kulttuurin ja muiden yleishyödyllisten asioiden saralla. Hän on ylpeä Helsingin yliopistosta ja toivoo ihmisten olevan jatkossakin yliopiston tärkein voimavara.

Liisa Suvikumpu

Liisa Maria Suvikumpu
12.4.1975, Helsinki

Filosofian maisteri 2000, lisensiaatti 2008 ja tohtori 2009 (yleinen historia), Helsingin yliopisto
Euroopan historian dosentti 2010–, Helsingin yliopisto
Eisenhower Fellow 2011, USA

Toimitusjohtaja 2013–, Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta
Asiamies 2009–2013, WSOY:n kirjallisuussäätiö
Asiamies Säätiö 2009–2013, Institutum Romanum Finlandiae

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahaston hoitokunnan jäsen 2010, varapuheenjohtaja 2014–
Suomen Kansallisteatterin hallintoneuvoston jäsen 2013–
Gummerus Kustannuksen hallituksen jäsen 2013–
Christine och Göran Schildts stiftelsen hallituksen jäsen 2015–

Tutkimus, julkaisut ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot
Tietokirjallisuuden Lauri Jäntti -palkinto 2015 teoksella Suomalaiset kylpylät – Kotimaisen kylpyläkulttuurin historiaa (SKS)
Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto 2012 Porrashuoneet-teoksen kuvatoimituksesta
Vuoden kristillinen kirja -palkinto (yhdessä Tuomas Heikkilän kanssa) 2009 teoksesta Pyhimyksiä ja paanukattoja

Kuva: Annika Rauhala
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Väitöskirja-aihion levätessä laakereillaan Liisa Suvikumpu päätyi Paavo Hohdin pyynnöstä auttamaan Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan oimiston perustamisessa. Muutaman vuoden kuluttua hän kuitenkin halusi palata tutkimuksen pariin ja rohkeasti irtisanoutui työstään.

Lue lisää

Historianopiskelijoiden ainejärjestö Kronos ry pyysi reilut kymmenen vuotta sitten Liisa Suvikumpua ja hänen miestään historiantutkija Tuomas Heikkilää opintomatkan vetäjiksi. Jo ensimmäisestä opintomatkasta muodostui legenda, ja matkoja tehtiin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin lopulta joka kevät kahdeksan vuoden ajan. – Vannoin jokaisen opintomatkan jälkeen miehelleni, että tämä oli viimeinen reissu. Se vastuu ja työmäärä oli valtava. Meillä oli matkassa 35 parikymppistä ”lasta” ja olimme itsekin ensimmäisen matkan aikana alle 30-vuotiaita. Toisaalta matkat olivat ihania: mukanamme oli Suomen lahjakkain – ja hauskin – nuoriso.

Lue lisää

Ennen nykyistä työtehtäväänsä Liisa Suvikumpu työskenteli asiamiehenä WSOY:n kirjallisuussäätiössä ja Suomen Rooman-instituuttia ylläpitävässä säätiössä. – Asiamiehen työssä on käytännössä paljon samaa kuin toimitusjohtajalla. Säätiö on yleishyödyllinen yhteisö, jonka tarkoituksena ei ole tehdä taloudellista tulosta. Silti sen johtajalla on samat tehtävät kuin yrityksienkin toimintaa pyörittävillä. Asiamies on oikeastaan säätiönsä yleismies Jantunen.

Lue lisää

Toivon, että yliopistollisen koulutuksen ja tutkimuksen arvostus säilyy maassamme. Taloudellisesti haastavina aikoina Helsingin yliopiston sisällä pitäisi nousta vahvasti esiin yhteisöllinen me-henki – ihmiset ovat yliopisto. Yliopistoa tulisi johtaa nykyistä enemmän ihmiset ja tiede edellä, ei raha tai tulostavoitteet. Helsingin yliopistolaisten osaaminen on se, mikä tekee meidät kaikki yliopiston alumnit ylpeiksi.

Lue lisää