Takaisin

Liisa Suvikumpu

Liisa Maria Suvikumpu
12.4.1975, Helsinki

Filosofian maisteri 2000, lisensiaatti 2008 ja tohtori 2009 (yleinen historia), Helsingin yliopisto
Euroopan historian dosentti 2010–, Helsingin yliopisto
Eisenhower Fellow 2011, USA

Toimitusjohtaja 2013–, Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta
Asiamies 2009–2013, WSOY:n kirjallisuussäätiö
Asiamies Säätiö 2009–2013, Institutum Romanum Finlandiae

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahaston hoitokunnan jäsen 2010, varapuheenjohtaja 2014–
Suomen Kansallisteatterin hallintoneuvoston jäsen 2013–
Gummerus Kustannuksen hallituksen jäsen 2013–
Christine och Göran Schildts stiftelsen hallituksen jäsen 2015–

Tutkimus, julkaisut ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot
Tietokirjallisuuden Lauri Jäntti -palkinto 2015 teoksella Suomalaiset kylpylät – Kotimaisen kylpyläkulttuurin historiaa (SKS)
Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto 2012 Porrashuoneet-teoksen kuvatoimituksesta
Vuoden kristillinen kirja -palkinto (yhdessä Tuomas Heikkilän kanssa) 2009 teoksesta Pyhimyksiä ja paanukattoja

Kuva: Annika Rauhala
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Spurttaamalla tulee tulosta

Väitöskirja-aihion levätessä laakereillaan Liisa Suvikumpu päätyi Paavo Hohdin pyynnöstä auttamaan Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan oimiston perustamisessa. Muutaman vuoden kuluttua hän kuitenkin halusi palata tutkimuksen pariin ja rohkeasti irtisanoutui työstään.

– Aloitin tosissani väitöskirjan tekemisen keväällä 2007. Tosin harhauduin tekemään välissä lisensiaatin tutkielman ihan eri aiheesta: mikrohistoriallisen tutkimuksen Kanta-Hämeessä sijaitsevasta Saaren kartanosta. Toisaalta väitöstutkimukseni valmistui kuitenkin kahdessa vuodessa, joten sivupolulle ajautuminen ei sitä häirinnyt. Olen aina ollut heittäytyvä ja kova tekemään töitä – saan parhaiten asioita aikaan spurttailemalla.

Suvikumpu väitteli vuonna 2009 tutkimuksellaan suomalaisten kuvataiteilijoiden Rooman matkojen merkityksestä suomalaisen kansallisidentiteetin kehittymiseen 1800-luvulla. Vuosi tämän jälkeen hänestä tuli Euroopan historian dosentti. Historiantutkijan tärkeimmäksi ominaisuudeksi Suvikumpu mainitsee, myöntäen itsekin kliseisyyden, vahvat pakaralihakset. On oltava sitkeyttä tutkimusaineiston kahlaamiseen ja kirjoitustyöhön.

– Lisäksi on pystyttävä päästämään tekstistä ajoissa irti. Epätäydelliseltä vaikuttava käsikirjoitus on uskallettava antaa eteenpäin tiedeyhteisön arvioitavaksi, koska muuten ei itse opi uutta eikä kukaan hyödy tutkimuksestasi.

Liisa Suvikummun tuotantoa.

Suvikumpu korostaa, että opiskelu Suomen parhaassa yliopistossa on muovannut hänen itseluottamustaan siihen, että historioitsijalla on paras mahdollinen maailman jäsentämiskyky.

– Historiantutkijoilla on mielestäni koulutuksen myötä muotoutuva kyky hahmottaa ilmiöitä monitahoisesti, nähdä olennainen ja taito kirjoittaa havainnoistaan kiinnostavasti. Omassa kyvykkyydessäni on paljon sitä, että olen saanut omaksua ajattelua Suomen fiksuimmilta ihmisiltä, joihin olen yliopiston kautta päässyt tutustumaan.

Aina tutkijan työ ei ole helppoa ja nautinnollista. Esimerkiksi viimeisimmän tietokirjansa, Suomen kylpyläkulttuurihistorian kirjoittamisprosessi oli Suvikummulle kova paikka. Samaan aikaan hän oli saanut unelmiensa työpaikan, hänellä oli reilun vuoden ikäinen poika ja ulkomailla asuva aviomies, mutta takaraivossa jyskytti velvollisuus kirjan kirjoittamisesta, koska hän oli saanut sitä varten apurahan. Kirja onkin suurimmaksi osaksi kirjoitettu yöllä, kun muu perhe nukkui eikä päivätyö häiriintynyt.

Kiitetty ja palkittu Liisa Suvikummun Suomalaiset kylpylät – Kotimaisen kylpyläkulttuurin historiaa -teos julkaistiin vuonna 2014 (SKS).

Liisa Suvikummun teos Suomalaiset kylpylät – Kotimaisen kylpyläkulttuurin historiaa julkaistiin vuonna 2014 (SKS).

”Tohtoritutkinto on valtti työelämässä”. Tieteentekijöiden liiton toteuttamassa videossa selvitetään millaisia hyötyjä ja etuja tohtorin koulutuksesta on työelämässä. Haastattelussa ovat Veli-Pekka Leppänen ja Liisa Suvikumpu. Julkaistu 6.1.2015.

 

Takaisin