Jukka-Pekka Pietiäinen
Päivän humanisti

Jukka-Pekka Pietiäinen

Jukka-Pekka Pietiäinen on toiminut 35 vuotta kestäneen työuransa aikana tutkijana, tietokirjailijana, tietokirjakriitikkona ja tietokirjakustantajana. Tällä hetkellä hän on Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja, tietokirjailijoiden edunvalvoja, heimopäällikkö. Hän on myös kaunokirjallisuuden ystävä ja bibliofiili. Hänen harrastuksiaan ovat myös pyöräily, keilailu ja jalkapallon seuraaminen. Paras paikka on, silloin kun sää sallii, kodin kuisti, josta avautuu kaunis näkymä puutarhaan.

Jukka-Pekka Pietiäinen

23.11.1956, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1978, filosofian kandidaatti, filosofian lisensiaatti (väit.) 1986 ja filosofian tohtori 1990 (promovoitu) (Suomen historia), Helsingin yliopisto
Suomen historian dosentti 1988-, Helsingin yliopisto

Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja 2006-
Bibliofiilien Seuran puheenjohtaja 2009–2015
Kirjankustantaja Editassa 1995–2006
Päätoiminen historiankirjoittaja 1981–1995

Tutkimusteemat: Itsenäisen Suomen historia laidasta laitaan, suomalaisen tietokirjallisuuden historia, nykypäivä ja tulevaisuus.

Palkinnot
Sulkakynä, Pekka Tarjanne-rahaston palkinto 1988

Kuva: Linda Lappalainen
Teksti: Jukka-Pekka Pietiäinen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Suomen tietokirjailijat ry on Suomen suurin kirjailijajärjestö. Sillä on yli 3100 jäsentä ja jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Yhdistys on tietokirjailijoiden edunvalvontajärjestö, jolla on paljon yleishyödyllisiä tehtäviä. Se jakaa apurahoja yli kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Apurahat rahoitetaan Kopioston keräämillä kopiointikorvauksilla.

Lue lisää

Heitin Joel Kuortille keväällä 2011 idean, että meidän pitäisi koota sadan merkittävän suomalaisen tietokirjan lista. Tiesin Joelin, joka on Turun yliopiston englantilaisen filologian professori, bibliofiiliksi. Kun saimme listan valmiiksi, päätimme kirjoittaa kumpikin 50 pienoisesseetä. Ne ilmestyivät kesäkuussa 2014 kirjana ”100 merkittävää suomalaista tietokirjaa. Abckiriasta Mustaan orkideaan” (Paasilinna).

Lue lisää

Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1975. Olisin halunnut opiskella kotimaista kirjallisuutta. Kun olin laiskotellut lukiovuodet, minulla ei ollut mahdollisuutta päästä sisään keskinkertaisen ylioppilastodistukseni vuoksi. Olin kiinnostunut myös historiasta. Huomasin, että historiassa otettiin sisään kolmasosa opiskelijoista pelkän pääsykokeen perusteella.

Lue lisää

Tulin kirja-alalle heti maisteriksi valmistuttuani vuonna 1980. Aloitin pohjalta. Luin WSOY:lle tietokirjasarjan korrehtuuria. Kannoin matriisiprintterillä tulostettuja liuskoja muovikassikaupalla kotiin.

Lue lisää
  • Markku Löytönen…
Lue lisää