Takaisin

Tuija Wahlroos

16.6.1968, Kajaani

Filosofian maisteri (taidehistoria) 1996, Helsingin yliopisto

Museonjohtaja 2005–, Gallen-Kallelan Museo
Vs. museonjohtaja 2003–2005, Gallen-Kallelan Museo
Näyttelypäällikkö 1998–2003, Gallen-Kallelan Museo
Vs. museonjohtaja 1997–1998, Gallen-Kallelan Museo
Näyttely- ja projektipäällikkö 1995–1997, Gallen-Kallelan Museo
Näyttelysihteeri 1995, Karkkilan kaupunki

Opiskeluaikana 1988–1994 työnantajina Helsingin kaupunki, Designmuseo, Gallen-Kallelan Museo, Taidekeskus Retretti, Galleria Forsblom, Galleria Katariina, Kainuun Sanomat

Kalevalaseuran hallitus 2008–
Museoalan ammattiliiton hallitus 2008–

Kuva: Markus Wahlroos
Tekstit: Tuija Wahlroos (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Jatkuvasti kehittyvä asiantuntijuus

Olin ensimmäistä kertaa töissä Gallen-Kallelan Museossa kesällä 1991. Tästä eteenpäin museo ja Akseli Gallen-Kallela ovat olleet tärkeä osa ammatillista identiteettiäni – aluksi opintojen ohella, sittemmin kokopäiväisenä työnä. Yhden henkilön elämätyön ympärille kiertyvä toiminta voi kuulostaa rajatulta. Gallen-Kallela on tarjonnut kuitenkin rikkaan maailman ja työympäristön.

Museossa viehätti heti alusta pitäen pienen työyhteisön monipuoliset tehtävät, kannustava ilmapiiri ja mahdollisuus päästä tekemään ammatillista työtä jo varhaisessa vaiheessa. Gallen-Kallela-asiantuntijuus on museon toiminnan kulmakivi. Tätä asiantuntemusta olen kartuttanut miltei 25 vuotta. Se on tehtävä, joka vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Kaikkien näiden vuosienkin jälkeen tulee päivittäin vastaan uutta tietoa. Gallen-Kallelan laaja-alaisuus on hämmästyksen, mutta myös ilon aihe: se luotsaa museota eteenpäin ja mahdollistaa kiinnostavan toiminnan ja kumppanuudet. Yhtä tärkeää kuin on kehittää toimintaa tutkimukseen pohjautuen, on jakaa tietoa ja kokemuksia Gallen-Kallelasta kiinnostuneen yleisön kanssa, yleisöä kuunnellen.

Museon tehtävä on myös ruokkia muiden tahojen kiinnostusta taiteilijaa kohtaan jakamalla omaa asiantuntijuuttaan, kokoelmia ja aineistoja.Tämä näkökulma on ollut vuonna 2015 vietettävän Gallen-Kallelan syntymän 150-vuotisjuhlavuoden lähtökohta, ja se on poikinut lukuisia tapahtumia ympäri Suomen. Museo on tehnyt myös some-valloituksen viemällä Gallen-Kallelan Facebookiin omalla, historiallisella profiilillaan. Tässä yhteydessä olemme päässeet esittelemään mikrohistorian asiantuntijuutta ja arkistolähteiden merkitystä menneisyyden rekonstruoinnissa.

Avatessamme aineistojamme yhä laajemmalle yleisölle mm. digitoinnin ja yhteisöllisten verkkopalveluiden keinoin, olemme tulleet luoneeksi läsnäoloa museon fyysisten seinien ulkopuolelle. Muutos työskentelytavoissa on ollut nopeaa ja vaatinut myös itseltäni uuden opettelua ja asenteiden muutoksia, rohkeuttakin. Esimerkiksi vapain käyttöoikeuksin julkaistu Gallen-Kallelan valokuvakokoelma verkossa olisi ollut kaksi vuosikymmentä sitten mahdoton ajatus. Museossamme on kuitenkin vahva usko, että aineistojen avaaminen ja avoin asenne kehittävät toimintaamme parhaiten. Taiteelliset ja historialliset, ammattimaisesti kontekstoidut aineistot kiinnostavat tiedon valtavirroilla.

Tuija Wahlroos
Tuija Wahlroos pitämässä esitelmää Kalevalaseuran seminaarissa 26.2.2015. Kuva: Elina Lampela / Kalevalaseura.

 

Takaisin