Takaisin

Timo Santala

Timo Hermanni Santala
10.1.1981, Helsinki

Opiskellut Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa folkloristiikkaa, uskontotiedettä, sukupuolentutkimusta, Pohjois-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta sekä eri kieliä.

Vapaa toimittaja ja valokuvaaja
Helsingin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö 2014–2015, Helsingin kaupunki
Radio Helsingin Ruokaradion toimittaja 2015-
Ravintolapäivä-tapahtuma tiedotus- ja markkinointipäällikkö 2011-
We Love Helsinki -tapahtuman toiminnanjohtaja 2008-
Lukuisia muita tapahtumien organisointiin liittyviä tehtäviä. Työskennellyt myös matka-, ruoka- ja viiniasioihin keskittyvänä toimittajana ja valokuvaajana. Lisäksi soittaa levyjä nimellä DJ Rideon.

Palkinnot ja erityissaavutukset
Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinto 2011, Ravintolapäivä
Helsingin kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan Kulttuuriteko-palkinto 2011, Ravintolapäivä
Helsingin kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan Kulttuuriteko-palkinto 2010, We Love Helsinki

Kuva: Minna Kurjenluoma
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Kaverusten hullusta ideasta tuli maailman suurin ruokakarnevaali

Timo Santala keksi parin kaverinsa kanssa vuonna 2011 idean Ravintolapäivästä. Reilussa kahdessa vuodessa siitä kehittyi maailman suurin ruokakarnevaali. Tähän mennessä Ravintolapäivää on vietetty jo melkein 70 maassa. Sen tiimoilta on toteutettu yli 16 000 pop-up-ravintolaa, joissa on syönyt noin 1 800 000 ihmistä.

– Ravintolapäivähän on ihan absurdi. Eihän siinä koko kuviossa ole mitään järkeä. Kolmen kaveruksen hauskasta kokeilusta tuleekin maailmanlaajuinen juttu, jota tehdään edelleen täysin vapaaehtoisvoimin ilman budjetteja ja resursseja, kertoo Timo Santala.

Hienointa Santalasta on se, että Ravintolapäivän kehittäjät ovat tavallisia kaupunkilaisia, "nobody ja anybody at the same time".

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on kertonut, että emme olisi ikinä saaneet lupia toimintaan, jos olisimme alussa niitä yrittäneet saada.

Oman viehkoutensa Ravintolapäivään tuo se, että sen toteuttamiseen ei ole kysytty kertaakaan yhtäkään lupaa keneltäkään. Osaan ruokatapahtuman jutuista tarvittaisiin periaatteessa erilaisia lupia ja osa on jopa laitonta.

– Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on kertonut, että emme olisi ikinä saaneet lupia toimintaan, jos olisimme alussa niitä yrittäneet saada. Nyt kun olemme tehneet ja näyttäneet, miten Ravintolapäivä toimii, niin eihän kaupunki voi meitä enää estää.

Lisätietoa Ravintolapäivä-tapahtumaan liittyen:

Cuci, Ravintolapäivä 19.8.2012. Kuva: Timo Santala.​
Cuci, Ravintolapäivä 19.8.2012. Kuva: Timo Santala.​

 

Takaisin