Juhani Aho
Dagens humanist

Juhani Aho

Juhani Aho är känd för romanerna Järnvägen (Rautatie) och Johan (Juha) och för sina så kallade spånor, ett slags kortskrifter. Han var den förste finske författaren som livnärde sig på att skriva. Ahos arbete som journalist ledde honom in på den litterära banan, och i tidningsbranschen gjorde han en lång karriär. Han var med och grundade tidningen Päivälehti, föregångare till Helsingin Sanomat. Fiske var en kär hobby för Aho och till och med sin 50-årsdag firade han med metspö i hand.

Juhani Aho

Juhani ”Jussi” Aho (Johannes Brofeldt fram till år 1907)
11.9.1861, Lapinlax – 8.8.1921, Helsingfors

Filosofie hedersdoktor 1907, Kejserliga Alexanders-universitetet

Författare, journalist och översättare till finska

Bild: Museiverket
Text: Tero Juutilainen
Översättare: Sonja Tiilikainen
Språkgranskare: Jonas Franzon

Johannes Brofeldt, senare känd under namnet Juhani Aho, föddes i en pietistisk familj i Lapinlax år 1861. Från Lapinlax ledde vägen via Kuopio finska lyceum till Kejserliga Alexanders-universitetet i Helsingfors. Aho skrev in sig vid universitetet för att studera finska, litteratur och historia.

Aho påbörjade sin författarkarriär vid…

Läs mer

Juhani Ahos produktion varierade under årens lopp, men numera är han känd uttryckligen som en representant för realismen och den modern litteraturen. I sina texter uppmärksammade han till en början också teknikens framsteg och den utveckling som skedde under hans tid. Romanen Rautatie (Järnvägen), som kom ut år…

Läs mer