Henry Bacon
Dagens humanist

Henry Bacon

Professor Henry Bacon har fört forskningen om film och tv till Helsingfors universitet. Hans mål är att öka insikten och förståelsen för den audiovisuella kulturens fantastiska historia, oerhörda samhällsbetydelse och gränslösa möjligheter tillsammans med folk som verkar på fältet och alla som intresserar sig för denna blandning av konstformer.

Henry Bacon

George Henry Aslak Bacon

4.12.1957, Helsingfors

Filosofie kandidat och filosofie licentiat 1990 (teatervetenskap), filosofie doktor 1994 (teatervetenskap), Helsingfors universitet

Professor i film- och tv-forskning vid Helsingfors universitet 2004-

Projektchef vid Finlands filmarkiv 2003–2004; forskare vid Finlands filmarkiv 1999–2003; docent i teatervetenskap, Helsingfors universitet 1995-; ansvarig för studiehelheten film och tv-forskning, teatervetenskap, Helsingfors universitet 1996- och  överassistent i  film- och tv-forskning 1994 samt bitr. prof.  1995–1998 vid institutionen för konstämnen och antropologi, Uleåborgs universitet. Arbete som timlärare vid Helsingfors universitet och Sibeliusakademin samt fri skribent.

Publikationer, forskningsprojekt och annan vetenskaplig verksamhet
Forskningsämnen: audiovisuellt berättande, film i relation till andra konstarter, transnationell filmhistoria, fascinationen för visuellt våld, filmiskt skådespeleri och operans historia.
Forskningsprojekt: lett forskningsprojektet A Transnational Finnish Cinema, Finlands Akademi 2011–2014.

Priser och utmärkelser
Det statliga priset för informationsspridning 2006 för boken Seitsemäs taide – elokuva ja muut taiteet
Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden 6.12.2007

Bild: Mika Federley
Text: Henry Bacon och Riitta-Ilona Hurmerinta (red.)
Översättning: Pia Kostamo och Johan Franzon

Henry Bacon blev utexaminerad från Helsingfors universitet i läroämnet teatervetenskap och biämnet musikvetenskap. Vid sidan om höll han på med litteratur och bildkonst. Vill man förstå sig på film är det viktigt att utforska andra konstarter, film har ju alltid anammat element från annan konst. Lika viktigt är det att känna till historia och samhället för att förstå den mångfaldiga funktionen som filmen har.

Läs mer