Takaisin

Liisa Suvikumpu

Liisa Maria Suvikumpu
12.4.1975, Helsinki

Filosofian maisteri 2000, lisensiaatti 2008 ja tohtori 2009 (yleinen historia), Helsingin yliopisto
Euroopan historian dosentti 2010–, Helsingin yliopisto
Eisenhower Fellow 2011, USA

Toimitusjohtaja 2013–, Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta
Asiamies 2009–2013, WSOY:n kirjallisuussäätiö
Asiamies Säätiö 2009–2013, Institutum Romanum Finlandiae

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahaston hoitokunnan jäsen 2010, varapuheenjohtaja 2014–
Suomen Kansallisteatterin hallintoneuvoston jäsen 2013–
Gummerus Kustannuksen hallituksen jäsen 2013–
Christine och Göran Schildts stiftelsen hallituksen jäsen 2015–

Tutkimus, julkaisut ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot
Tietokirjallisuuden Lauri Jäntti -palkinto 2015 teoksella Suomalaiset kylpylät – Kotimaisen kylpyläkulttuurin historiaa (SKS)
Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto 2012 Porrashuoneet-teoksen kuvatoimituksesta
Vuoden kristillinen kirja -palkinto (yhdessä Tuomas Heikkilän kanssa) 2009 teoksesta Pyhimyksiä ja paanukattoja

Kuva: Annika Rauhala
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Rakkaudesta Roomaan

Historianopiskelijoiden ainejärjestö Kronos ry pyysi reilut kymmenen vuotta sitten Liisa Suvikumpua ja hänen miestään historiantutkija Tuomas Heikkilää opintomatkan vetäjiksi. Jo ensimmäisestä opintomatkasta muodostui legenda, ja matkoja tehtiin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin lopulta joka kevät kahdeksan vuoden ajan.

– Vannoin jokaisen opintomatkan jälkeen miehelleni, että tämä oli viimeinen reissu. Se vastuu ja työmäärä oli valtava. Meillä oli matkassa 35 parikymppistä ”lasta” ja olimme itsekin ensimmäisen matkan aikana alle 30-vuotiaita. Toisaalta matkat olivat ihania: mukanamme oli Suomen lahjakkain – ja hauskin – nuoriso.

Suvikumpu ja Heikkilä suunnittelivat yhdessä opintomatkojen sisällöt, opetuksessa ei unohdettu huumoria ja yhdessä oivaltamisen iloa. Euroopan pääkaupunkien historia ja kulttuuri tulivat tutuiksi erilaisten tehtävien kautta.

– Olemme saaneet jälkeenpäinkin mielettömän palkitsevaa palautetta. Monet ovat kertoneet, että yhteinen opintomatka oli opiskeluajan merkittävin kokemus, joka avasi ovia Eurooppaan ja omaan ajatteluun.

Villa Lanten vappuperinteenä lakitetaan portin pielen garibaldisti Herman Liikanen. Kuvassa Tuomas Heikkilä ja Liisa Suvikumpu.

Näiden matkojen kokemuksella pariskunta uskalsi tarttua toiseen ryhmämatkailun toteuttamismuotoon. He saivat tehtäväkseen suunnitella Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten kulttuurikurssit, joihin kutsutaan vuosittain suomalaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia politiikan, talouden, kulttuurin ja tieteen eri aloilta. Näitä viikon Rooma-kursseja he ovat vetäneet tähän mennessä viisi.

– Näissä kiteytyy mielestäni se, mitä Helsingin yliopisto voi parhaimmillaan antaa Suomelle. Minä ja mieheni, molemmat yliopiston kasvatteja, pystymme siirtämään saamaamme sivistystä ja meihin valettua tietoutta humanistisen tutkimuksen merkityksellisyydestä eteenpäin yhteiskunnallisille päätöksentekijöille.

Suvikummun mielestä kaikkien suomalaisten pitäisi vierailla Villa Lantessa. Renessanssipalatsi on ”Suomen” vanhimpia käyttörakennuksia ja arkkitehtonisesti ainutlaatuinen paikka, jota roomalaisetkin ihailevat. Tuomas Heikkilän johtajuuskaudella Villa Lantessa on vieraillut runsaasti Suomen eturivin vaikuttajia eri aloilta. Paikan tavallisimpia käyttäjiä ovat tutkijat, kirjailijat ja taiteilijat, joiden residenssiksi se onkin tarkoitettu, jotta tutkimuksen tekemiselle olisi rauhalliset olosuhteet.

– Koemme mieheni kanssa olevamme etuoikeutettuja siitä, että olemme päässeet jo tämän ikäisinä tekemään näin merkittävää työtä ja vahvistamaan yhteiskunnallista vuorovaikutusta. On kunnia olla tieteen ja kulttuurin puolestapuhuja.

  • Eurooppalaisesta identiteetistä ja eurooppalaisesta maailmankuvasta keskustelemassa Euroopan historian dosentti Liisa Suvikumpu ja professori Eero Tarasti”Rakastan Eurooppaa”, Yle 27.9.2011.
  • Liisa Suvikummun ja Tuomas Heikkilän yhteishaastattelu: ”Historian lumoissa, Valomerkki 28.4.2010
Takaisin