Takaisin

Laura Kolbe

Laura Kristina Kolbe
9.9.1957, Bogota, Kolumbia

Filosofian maisteri 1982 (yleinen historia) ja filosofian tohtori 1989 (Suomen ja Pohjoismaiden historia), Helsingin yliopisto

Euroopan historian professori 2005-, Helsingin yliopisto

Kulosaaren Kotiseutusäätiön tutkija 1983–1988, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan historiantutkija 1989–1995 ja 1996–2002 ja Helsingin kaupungin historiantutkija 2005. Lisäksi historian dosentti 1994-, Helsingin yliopisto.

Sivutoimia mm. Mannerheim-museon intendentti 1982–1991, SITRA projektisihteeri 1987–1989 ja Tasavallan presidentin puolison Eeva Ahtisaaren avustaja 1996–2000. Suomen kulttuurihistoria I-V -julkaisun päätoimittaja 1998–2004 ja Tiedepolitiikka -lehden päätoimittaja 2003–2006.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Tekstit: Laura Kolbe, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Helsinki Walks – kaupunkitietoutta kävellen

Syksyllä 2013 professori Laura Kolbe oli mukana ja vetovastuussa, kun Helsinki Walks Oy (HW Oy) sai alkunsa.

– Alalta puuttui selkeä toimija, joka keskittyisi kaupungin kulttuurihistorian tuotteistamiseen sekä turisteja että paikallisia kiinnostavalla ja tieteellisesti vastuullisella tavalla.

Kaupunkitutkijoiden ja opiskelijoiden perustamasta Helsinki Walksista halutaan rakentaa osaamisalusta, joka tekee kaupungin monikerroksisuuden näkyväksi ja kiehtovaksi osaksi helsinkiläisten arkea.

Yrityksellä on kaksi tavoitetta:

  • hyödyntää Helsingin yliopistossa annettavaa ja tehtävää kaupunkitutkimusta ja -opetusta sekä
  • jalostaa tätä historiaosaamista tuotteiksi palvelemaan kaupunkikulttuurisia tarpeita.

Tavoitteiden saavuttaminen merkitsee uudenlaisten keinojen luomista, jotta tieto kaupungin ainutkertaisesta kulttuuri-identiteetistä välittyisi kaupunkilaisille, koululaisille ja matkailijoille. HW Oy haluaa innostaa kulttuurialan osaajia tuotteistamaan ja levittämään alan osaamistaan.

– Eräs tärkeä näkökohta tälle hankkeelle on nuorten humanistien työllistäminen ja sellaisen alustan luominen, jossa olisi matala kynnys osaamisensa kaupallistamiseen sekä yrittäjälähtöiseen toimintaan. Hanke tarjoaa humanististen alojen opiskelijoille mahdollisuuden tämän tiedon tuottajaksi ja päivittäjäksi, toteaa Kolbe.

Opettamista kävellen, kaupunkikulttuuriin tutustumista. Kuva Laura Kolben yksityisarkistosta.​
Opettamista kävellen, kaupunkikulttuuriin tutustumista. Kuva Laura Kolben yksityisarkistosta.​

Lisää aiheesta:

Takaisin