Tuija Talvitie
Päivän humanisti

Tuija Talvitie

Tuija Talvitie pääsi tuoreena maisterina British Council Finlandiin sijaisen sijaiseksi ja vietti lopulta organisaatiossa yli 20 vuotta. Vuodesta 2009 lähtien Talvitie on perehtynyt juurisyiden etsimiseen kansainvälisen konfliktinratkaisujärjestön, Crisis Management Initiativen toiminnanjohtajana. Omaa ajatteluaan hän tuulettaa think tank -yhteisöissä jakaen samalla osaamistaan ja kokemuksiaan.

Tuija Talvitie

Tuija Kristiina Talvitie
29.8.1959, Lapua

Filosofian maisteri 1987 (englantilainen filologia), Helsingin yliopisto

Toiminnanjohtaja 2009–, Crisis Management Initiative (CMI)
Toiminnanjohtaja 1997–2009, British Council Finland
Exchanges Officer ja Assistant Librarian 2 1987–1997, British Council Finland

Ohjausryhmän jäsen 2005–, Crisis Management Initiative
Ohjausryhmän jäsen, Counterpoint
Hallituksen jäsen 2015–, Demos Helsinki
Hallituksen jäsen, e2
Valtuuskunnan jäsen 2015–, Helsingin yliopiston Alumniyhdistys

Kuva: Tuomo Manninen
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Yliopisto-opinnot vuonna 1979 aloittanut Tuija Talvitie valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1987. Siinä välissä hän ehti nautiskella yliopiston tarjoamasta luksuksesta. Porthanian uumenissa sijainneen englannin laitoksen kirjasto oli Talvitielle ylellisyyden tyyssija – siellä sai rauhassa lukea ja ahmia tietoa.

Lue lisää

Sattumalla oli näppinsä pelissä siinä, että Tuija Talvitiestä tuli Crisis Management Initiativen (CMI) toiminnanjohtaja vuonna 2009. Hän oli istunut CMI:n hallituksessa vuodesta 2005 lähtien ja oli hallituksen mukana etsimässä uutta toiminnanjohtajaa. Oikeanlaista henkilöä ei tuntunut mitenkään löytyvän. Lopulta hallitustoverit ehdottivat, että Talvitie hakisi pestiä.

Lue lisää

Euroopassa vallitsee tällä hetkellä globaali pakolaiskriisi, jolla on laajat vaikutukset ihmisiin ja yhteiskuntiin. Crisis Management Initiativen (CMI) toiminnanjohtaja Tuija Talvitien mukaan akuutin hätätilanteen keskellä pitäisi kääntää katse syvempien ongelmien ratkaisemiseen. – Ei voida ajatella niin, että investoidaan vain hätäapuun. On erittäin tärkeää saada pakolaisille turvalliset olosuhteet, vaatteita ja katto pään päälle. Samaan aikaan on kuitenkin mietittävä, mistä tämä ongelmatilanne kumpuaa. Juurisyihin puuttuminen tuo tulosta ja siinä globaalissa työssä Suomenkin on oltava mukana.

Lue lisää

Opiskeluvuosiini mahtui useita hienoja hetkiä. Parasta oli englannin laitoksen opiskelijakeskeinen ilmapiiri. Erilaisissa pienryhmissä opiskelu oli laajakatseista. Etenkin seminaareissa tapahtuneet keskustelut opettivat taitoja, joita olen hyödyntänyt työurallani ja muutenkin elämässäni.

Lue lisää

Tuija Talvitien puhe kansalaisjärjestöpäivä World NGO Day:n seminaarissa 2014

Monimutkaisten konfliktien ratkaisu vaatii erilaista osaamista. Virallisten rauhanprosessien onnistuminen edellyttää vahvaa poliittista tahtotilaa ja hyvin valmisteltuja ratkaisuvaihtoehtoja aseelliselle toiminnalle. Valtioista riippumattomat, CMI:N kaltaiset toimijat, työstävät kulisseissa osapuolten kanssa rauhan edellytyksiä ilman poliittista painostusta. Näin voidaan keskittyä todelliseen ongelmanratkaisuun ja luottamuksen rakentamiseen.  Tuija Talvitie at World NGO Day 27.2.2014.