Tommi Uschanov
Päivän humanisti

Tommi Uschanov

Tommi Uschanov on tietokirjailija, kolumnisti, keskustelija ja akateemisen tutkimuksen popularisoija. Kirjastopalvelujen innokkaan puolestapuhujan johdatteli Helsinkiin yliopiston laaja kirjavalikoima, ja hän painottaa edelleen kirjastojen keskeistä asemaa yliopistoissa. Työelämän puolella Uschanov on mennyt suunnittelemattomasti eteenpäin: joko hyväksyen tai hyläten eteen tulleita työtarjouksia.

Tommi Uschanov

Tommi Petteri Uschanov
27.3.1975, Kontiolahti

Opintoja Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa 1995-, pääaine teoreettinen filosofia

Tietokirjailija 2008-
Freelance-kääntäjä ja -kustannustoimittaja 2002-
Tutkimusassistentti 2001–2003, Suomen Akatemia
Sähköisten oppimateriaalien sisällöntuottaja 1999–2001, WSOY Oppimateriaalit
Assistentti, 1997–1999, Muutostehdas Oy

Julkaisut
Hätä on tarpeen: kulttuuripessimismin nousu 1965–2015 (ilm. syksy 2015)
Miksi Suomi on Suomi, 2012, Teos
Suuri kaalihuijaus, 2010, Teos
Mikä vasemmistoa vaivaa?, 2008, Teos
Wittgenstein in Finland: A Bibliography, 2003, niin & näin

Kuva: Heini Lehväslaiho
Tekstit: Tommi Uschanov (Tero Juutilainen, toim.)

Hämmennyn aina, kun luen erilaisia menestymisohjeita, joiden mukaan ihmisen on oltava aloitteellinen, suunnitelmallinen ja valmis tuomaan itseään esille. Juuri mitään siitä, mitä olen urallani tehnyt, en ole etukäteen suunnitellut tekeväni. Yhtään työtä en ole koskaan saanut hakemalla sitä. Minulle on tehty työtarjouksia, jotka olen hyväksynyt tai hylännyt.

Lue lisää

Aloitin teoreettisen filosofian opinnot vuonna 1995. Se oli Suomessa filosofian suurta muotiaikaa, jota tullaan tuskin koskaan enää ylittämään. Joidenkin vuosien ajan filosofia tuntui olevan koko ajan läsnä kaikkialla.

Lue lisää

Syyskuun 1995 alkupäivinä sain ensimmäisen Helka-korttini ja pääsin siten käyttämään yliopiston eri kirjastoja: ennen kaikkea Helsingin yliopiston kirjastoa (nykyään Kansalliskirjasto) ja Leppäsuolla sijainnutta opiskelijakirjastoa (nykyään Helsingin yliopiston pääkirjasto). Huikeuden tunnetta lisäsi se, että molemmat olivat vielä tuolloin auki myös sunnuntaisin. Se tuntui olevan liian hyvää ollakseen totta – eikä sitä sitten kauan kestänytkään.

Lue lisää