Tomi Huttunen
Päivän humanisti

Tomi Huttunen

Tomi Huttunen on venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori, joka päätyi alalle Dostojevskin ja venäläisen rockin ansiosta. Hän kadehtii joskus itseään siitä, että saa lukea työkseen venäläisiä kirjoja ja puhua niistä.

Tomi Huttunen

4.2.1971, Kuusankoski

Filosofian maisteri 1997, filosofian lisensiaatti 1999 ja filosofian tohtori 2007 (venäjän kieli ja kirjallisuus), Helsingin yliopisto
Venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin dosentti 2010–, Helsingin yliopisto

Venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori 2014–, Helsingin yliopisto
Venäläisen kirjallisuuden ma. professori 2012–2014, ma. yliopistonlehtori 2011–2012 ja tutkijatohtori 2008–2010, Helsingin yliopisto
Koordinaattori 2003–2007, Suomen Akatemian tutkimushanke: Pietari/Leningrad: kertomus – historia – nykyisyys
Toimittaja 2002–2012, Idäntutkimus-lehti
Tutkijakoulutettava 1997–2002, Aleksanteri-instituutti ja Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Tutkimusteemat: Venäläinen avantgarde, venäläinen imaginismi (Anatoli Mariengof), montaasi venäläisessä kulttuurissa (kulttuurisemiotiikka), venäläinen postmodernismi (Lev Rubinštein), venäläinen rock ja sen runous

Tutkimusprojektit: Itsesyntyinen venäläinen avantgarde (Koneen Säätiö, 2013–2015) ja Mötet mellan den ryska och den finlandssvenska modernismen (Svenska Kulturfonden, 2015–2017)

Palkinnot ja erityissaavutukset
Kansalliskirjaston vuoden asiakas 2014
Suomalaisen Tiedeakatemian väitöskirjapalkinto 2008
Suomen Slavistipiirin gradupalkinto 1997
Helsingin yliopiston Alumniyhdistyksen opiskelijapalkinto 1996

Tomi Huttusen motto: ”Helsingin yliopisto on bändi mieluummin kuin brändi. Jos soitetaan hyvin yhteen, voidaan tehdä hittejä.

Kuva: Kirill Reznik
Teksti: Tomi Huttunen (Riitta-llona Hurmerinta, toim.)

Itsesyntyinen venäläinen avantgarde -hanke tutkii venäläistä aikanaan kapinallista, sittemmin maailmankuulua avantgardekirjallisuutta ja -kulttuuria. Hankkeessa analysoidaan venäläisen avantgarden taipumusta julistautua mihinkään kuulumattomaksi, riippumattomaksi, täydellisen ennakoimattomaksi – itsestään syntyneeksi.

Lue lisää

Parhaillaan Tomi Huttunen on mukana toimittamassa European Network for Avant-Garde and Modernism Studies -julkaisua Utopia: The Avant-Garde, Modernism and (Im)possible Life. Hän toimii myös Uppsalan yliopiston slavistiikan alan Slovo-julkaisun toimituskunnassa, Slavica Helsingiensia -sarjan toimitusneuvostossa sekä avantgarde-lehden Another Hemisphere toimitusneuvostossa. Opetuskokemusta hän on hakenut kotimaisten yliopistojen ja oppilaitosten ohella mm. Moskovan Higher School of Economicsista, Pietarin yliopiston Smolny Collegesta ja Venetsian Ca’Foscari-yliopistosta, joiden kanssa Venäjän kielellä ja kirjallisuudella on kahdenväliset vaihtosopimukset.

Lue lisää