Suvi Ahola
Päivän humanisti

Suvi Ahola

Uteliaisuus on hyve ainakin Suvi Aholalle. Ilman uteliaisuutta hän ei olisi työskennellyt yli 30 vuoden ajan toimittajana Helsingin Sanomissa. Intohimo kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen on johdattanut Aholan julkaisemaan kirjoja ja tekemään väitöskirjatutkimuksen lukupiireistä. Toiveena hänellä on oppia kirjoittamaan vielä paremmin verkkolukijakunnalle.

Suvi Ahola

Suvi Katariina Ahola
10.5.1959, Sippola

Humanististen tieteiden kandidaatti 1983 (suomalais-ugrilainen kielitiede), filosofian kandidaatti 1987 (kotimainen kirjallisuus) ja filosofian tohtori 2013 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto
Toimittaja 1983, Sanoma Oy:n toimittajakoulu

Toimittaja 1984-, Helsingin Sanomat
Toimitussihteeri 1994–1995, Kodin Kuvalehti
Kirjailija 1999-

J. H. Erkon esikoiskirjapalkintoraadin jäsen 1984–1994
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoraadin jäsen 1995–2010 ja 2013-
Suomen Viron-instituutin hallituksen jäsen 1997–2005, varapuheenjohtaja 2001–2005
Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen neuvottelukunnan jäsen 2004–2010
Minna Canthin seuran hallituksen jäsen 2005-, varapuheenjohtaja 2006–2012 ja puheenjohtaja 2012-
Tuglas-seuran hallituksen jäsen 2008–2014
Sanoman toimitusosaston varaluottamusmies 2013-
Suomen Journalistiliiton valtuuston jäsen 2014-

Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Lukioaikainen vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa ja railakas interrail-reissu vahvistivat nuoren Suvi Aholan mieleen sen, että ihmisen täytyy tehdä elämässään sitä mitä hän todella haluaa. Aiemmin päässä pyörineet ajatukset lääketieteen tai oikeustieteen opiskelusta jäivät sivuun, kun Ahola havaitsi intohimokseen kirjallisuuden. Opiskelun Helsingin yliopistossa hän aloitti kuitenkin vakavahenkisemmin suomalais-ugrilaisella kielentutkimuksella vuonna 1979.

Lue lisää

Helsingin Sanomissa, kuten varmasti muissakin lehtitaloissa, toimittajat työskentelevät erilaisissa vuoroissa. Uutistyö on nopeatempoista ja se tehdään nykyään verkko edellä. Toimittaja Suvi Ahola pitää vaihtuvista työtehtävistä.

Lue lisää

Suvi Ahola on toimittajan työn lisäksi kirjoittanut useita kirjoja ja tehnyt väitöstutkimuksen lukupiireistä. – 2000-luvun alussa tein useamman jutun lukupiireistä. Havaitsin, että lukupiirien suosio kasvaa koko ajan Suomessa. Juttuaiheita kerätessäni huomasin, että laajemmallekin tutkimukselle olisi tarvetta. Mainitsin asiasta Helsingin Sanomien silloiselle kulttuuritoimituksen esimiehelle Heikki Hellmanille. Hän tokaisi takaisin, että no tee sinä siitä väitöskirja.

Lue lisää

Parhaat muistoni opiskeluajoilta liittyvät ehdottomasti Irja Ranen ja Pertti Lassilan pitämiin kirjallisuuden praktikumeihin. Ne sessiot olivat oikeasti käänteentekeviä – opin kriittistä ajattelua, opin perustelemaan näkemyksiäni ja opin luottamaan omaan osaamiseeni. Praktikumeihin tehtyjen kirjoitustöiden ja niistä käytyjen keskustelujen myötä sain kokea tunteen, että osaan tämän jutun ja että haluan tehdä kirjoittamista työkseni.

Lue lisää

Aktiivista työelämäaikaa minulla on jäljellä noin kahdeksan vuotta. Työni osalta toivon, että opin tekemään tätä verkkokeskeisen median mukaista toimittajan työtä ja että osaisin paremmin kirjoittaa verkkolukijoille.

Lue lisää