Sten Björkman
Päivän humanisti

Sten Björkman

Sten Björkman on Helsingin yliopistomuseon museonjohtaja. Taidehistorian opintojen jälkeen Björkman työskenteli tutkijana ja tutkimuspäällikkönä useammissa museoissa. Yliopistomuseo on hänen johtajuuskautensa aikana avannut tähtitieteen yleisökeskus Helsingin observatorion sekä yliopiston päärakennukseen uuden pysyvän päänäyttelyn. Katse on muutenkin tulevaisuuteen: niin kokoelmatyö kuin näyttelytoimintakin ovat astumassa uusille urille.

Sten Björkman

19.6.1952, Imatra

Filosofian maisteri 1988 (taidehistoria), Helsingin yliopisto

Museonjohtaja 2009–, Helsingin yliopistomuseo
Tutkimuspäällikkö 1999–2009, Espoon kaupunginmuseo
Aiemmin kulttuuriympäristön tutkija eri tahoilla

Yksi vaimo, yksi tytär, yksi lapinkoira ja yksi talo

Kuva: Timo Huvilinna
Tekstit: Sten Björkman (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Museon johtaminen on muutosjohtamista. Yhteiskunta ja yliopisto muuttuvat ja museon on vastattava uusiin haasteisiin. Ulkoisesti johtajan työ koostuu kokous-, neuvottelu- ja hallintotyöstä. Sisällöllisesti keskeistä työssäni on kuitenkin uutta luovan museon jatkuva kehittäminen. Se määrittyy kiehtovassa vuorovaikutuksessa kollegojen, tutkijoiden sekä muiden, mitä erilaisimpia aloja, oloja ja ammatteja edustavien ihmisten kanssa. Joukkuepelaajana viihdyn mainiosti tällä pelikentällä.

Lue lisää

Ensimmäinen kehittämisprojektini Helsingin yliopistomuseon museonjohtajana oli tähtitieteen yleisökeskuksen Helsingin observatorion kolmivuotinen suunnittelu ja toteutus. Uudistettu observatorio avautui yleisölle syksyllä 2012. Se sijaitsee C. L. Engelin suunnittelemassa, vuonna 1834 valmistuneessa, observatoriorakennuksessa Tähtitorninvuorella.

Lue lisää

Helsingin yliopistomuseo vastaa yliopiston kansallisesti arvokkaista kulttuurihistoriallisista kokoelmista. Vain pieni osa 55 000 esineestä on esillä näyttelyissä tai muissa yliopiston tiloissa. Yliopiston taidekokoelma, noin 1 200 teosta, on kuitenkin esillä lähes kokonaan. Valtaosa kokoelmista on sijoitettu varastoihin.

Lue lisää

Helsingin yliopistomuseo välittää tietoa yliopiston ja tieteen historiasta näyttely- ja tapahtumatuotannon avulla. Yliopiston 375-vuotispäivänä 26.3.2015 museo avasi yliopiston päärakennuksessa uuden pysyvän näyttelyn ”Ajattelun voimaa – Helsingin yliopiston tarina 1640–2015”.

Lue lisää