Paula Havaste
Päivän humanisti

Paula Havaste

Paula Havaste on filosofian tohtori, tiedekeskus Heurekan tapahtumapäällikkö ja kirjailija – humanistin koulutuksella voi tehdä monenlaista yhtä aikaa.

Paula Havaste

Paula Valpuri Havaste (o.s. Aho)
15.4.1962 Rovaniemi

Filosofian maisteri 1989 ja filosofian lisensiaatti 1991 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto
Filosofian tohtori 1998, Oulun yliopisto

Ohjelmapäällikkö ja tapahtumapäällikkö 2004-, Tiedekeskus Heureka
Assistentti 1990–1996, Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden laitos
Tiedottaja 1997–2004, Suomen Kansallisteatteri

Palkinnot ja nykyiset luottamustoimet

2004 Gummeruksen Kalle Päätalo -palkinto
2004 Laila Hirvisaaren palkinto
2012 Nurmijärven kunnan Konstiniekka -kulttuuripalkinto
Tieteen tiedotus ry.:n varapuheenjohtaja
Lauri Jäntin säätiön hallituksen jäsen
Suomen Kirjailijaliiton hallituksen jäsen
Alfred Kordelinin säätiön kirjallisuuden jaoston jäsen

Kuva: Marek Sabogal
Teksti: Paula Havaste

Tiede kuuluu minulle – ja sinulle. Tiede haastaa, se innostaa ja tarjoaa elämyksiä ja oivalluksia. Tämän ajatuksen me heurekalaiset jaamme vuosittaisen liki 300 000 kävijän kanssa. Valtava kävijämäärä todistaa, että suomalaisilla on vahva suhde tieteeseen. Perheet, kouluryhmät ja ystäväporukat tulevat tiedekeskukseen viettämään vapaa-aikaa ja oppimaan uusia asioita. Jotkut haluavat ymmärtää ja pohtia tieteellisiä perusteita, toiset opastaa lapsia tieteen tielle, kolmansia vain kiehtovat jännät laitteet. Peruselämys on silti sama: me pidämme tiedettä tärkeänä.

Lue lisää

Olen julkaissut kaunokirjallisuutta vuodesta 2003. Kirjoittaminen on rakas, vakava ja vaativa harrastus, sillä luovassa kirjoittamisessa ei koskaan ole valmis. Aina on kehittymistä, opittavaa ja kokeiltavaa, ja samaan aikaan täytyy pystyä ylittämään itsekritiikin korkea piikkilanka-aita. On opittava näkemään, milloin teksti on tarpeeksi hyvä julkaistavaksi, vaikkei se vielä täydellinen olisikaan. Pitää uskaltaa päästää irti, ja sama pätee yhtä lailla tietokirjallisuuden kirjoittamiseen. Hyvä tietokirja on kiehtova, rakenteeltaan ja kieleltään taidokas teos.

Lue lisää

Eniten yliopisto-opettajan ajoiltani kaipaan työtä opiskelijoiden parissa. Sellainen määrä innostuneita ja älykkäitä nuoria – ja joka syksy heitä tuli lisää! Tunnen olevani etuoikeutettu, kun sain tutustua niin moneen opiskelijaan vuosien mittaan. Sain myös nähdä monen nykyisen merkkihenkilön ottavan opiskeluaikoinaan suunnan, joka nosti heidät joukosta. Oli se opiskelija, joka kertoi aikovansa hakea Teatterikorkeakouluun, oli lastenkirjan kirjoittamisesta unelmoiva ja se, joka otti kiihkeästi kantaa kulttuuripolitiikkaan. Lahjakkuus heissä ja monissa muissa puski läpi, ja minä sain ilahtuneena nähdä sivusta, kuinka tämä alkoi tapahtua.

Lue lisää

Toimittaja Sini Sovijärvi teki Ylelle 41-minuuttisen radio-ohjelman, jossa keskustellaan kirjoittamisesta ja kirjailijaksi tulemisesta, Suomen historiasta ja kulttuurista. Ohjelman lähtöpisteenä oli viisi valokuvaa Paula Havasteen elämän tärkeistä hetkistä. Kuusi kuvaa: Paula Havaste

Lue lisää