Minna Maijala
Päivän humanisti

Minna Maijala

Minna Maijalasta tutkiminen ja kirjoittaminen ovat kuin leikkimistä. Tiedonjano vie koko ajan syvemmälle eikä aina huomaakaan viettäneensä aiheensa parissa vuosikausia. Maijala on tutkinut Minna Canthia ja tämän aikaa jo liki pari vuosikymmentä. ”On kiitollista, että omassa kiinnostuksen kohteessa riittää paljon mielenkiintoista kaiveltavaa ja että tutkimukselle on myös tilausta. Ihmiset haluavat tietää lisää Minna Canthista.”

Minna Maijala

Minna Maarit Maijala
18.5.1975, Raahe

Filosofian maisteri 2001 ja filosofian tohtori 2008 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Tutkija, tietokirjailija
Tutkija 2007–2008, Edith - Suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikkö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Koordinaattori 2008–2010, Kirjallisuudentutkimuksen valtakunnallinen tutkijakoulu, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: Minna Canthin elämä ja tuotanto, 1880- ja 1890-luvun realistinen kirjallisuus, kirjallisuuden tunteet ja intohimot, elämäkerrallinen tutkimus, tekstikriittinen tutkimus, käsikirjoitukset ja kirjoitusprosessit.

Palkinnot ja erityissaavutukset
Tieto Finlandia -ehdokkuus 2014
Blogistanian Tieto 2014 -voittaja

Kuva: Anni Kössi, Otava
Tekstit: Minna Maijala (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Teoreettisen filosofian opiskelijana aloittanut Minna Maijala oli kiinnostunut filosofisesta ihmiskuvasta, ja erityisesti passioista, jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Vesa Oittisen rationalismiluennoilla. Aloitettuaan sivuaineopinnot kotimaisessa kirjallisuudessa Maijala törmäsi Canthin teoksissa samaan peruskysymykseen kärsimyksestä ja ihmisen intohimojen hallitsemattomuudesta. Tutkimaton kysymys vei mennessään ja syveni vähitellen väitöskirjan aiheeksi, kun tutkittavaa tuntui aina vain riittävän.

Lue lisää

Sain mahdollisuuden opettaa heti jatko-opiskelijaksi päästyäni, ja opetus olikin tärkeä osa elämääni lähes koko väitöskirjan teon ajan. Opetin sekä kirjallisuushistoriaa että teoreettista peruskurssia, ja assistenttina annoin myös henkilökohtaista opinto-ohjausta. Vaikka opetustyöt hidastivatkin varsinaisen väitöskirjan valmistumista, johon meni seitsemisen vuotta, opettaminen on haastanut ja kehittänyt minua tavalla, jota pidän korvaamattoman tärkeänä.

Lue lisää

Kirjailija Minna Canthin teokset herättivät ilmestyessään paljon huomiota. Jo esikoisnäytelmä Murtovarkaus (1882) palkittiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran näytelmäkilpailussa ja hän nousi nopeasti vasta kehittyvän suomalaisen teatteritaiteen tärkeimmäksi kirjailijaksi Kiven rinnalle. Hänet tunnettiin aikaansa seuraavana lukijana ja kirjoittajana, joka kaunokirjallisuuden ohessa otti monenlaisiin asioihin rohkeasti kantaa myös lehtikirjoituksissaan.

Lue lisää