Lauri Järvilehto
Päivän humanisti

Lauri Järvilehto

Lauri Järvilehto on metafyysinen tutkimusmatkailija, maailmansalapoliisi ja Sherlock Holmes -fani. Hänen intohimonaan on kehittää ja rakentaa uusia ratkaisuja jotka lisäävät ihmisten hyvinvointia ympäri maailmaa. Hän on toiminut tutkijana, kirjailijana, yrittäjänä ja muusikkona. Viime aikoina Järvilehto on työskennellyt erityisesti oppimisen ja koulun uudistamisen parissa.

Lauri Järvilehto

18.7.1977, Helsinki

Filosofian maisteri 2007 (teoreettinen filosofia), Helsingin yliopisto
Filosofian tohtori 2011 (filosofia), Jyväskylän yliopisto

Perustaja, hallituksen puheenjohtaja 2009- ja toimitusjohtaja 2009–2013, Filosofian Akatemia
Toimitusjohtaja ja toinen perustaja 2013–2014, Extended Mind Technologies
Yrittäjä, säveltäjä ja muusikko 1997–2009, Underwater Music
Tuottaja ja säveltäjä 2001–2002, Musicmakers
Kapellimestari, 2000–2001, Svenska teatern

Julkaisut
The Nature and Function of Intuitive Thought and Decision Making (Springer 2015)
Monenkirjavia kuvitelmia (Tammi 2014)
Hauskan oppimisen vallankumous (PS-Kustannus 2014)
Upeaa työtä! (Tammi 2013)
Tee itsestäsi mestariajattelija (Tammi 2012)
Lisäksi akateemisia tutkimusartikkeleita tieteellisissä journaaleissa ja teoksissa, asiantuntija-artikkeleita mm. eduskunnan julkaisuissa sekä populaariartikkeleita.

Kuva: Jani Saajanaho
Tekstit: Lauri Järvilehto (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Koen olevani jonkinlainen metafyysinen ajatussokkelikoissa seikkaileva tutkimusmatkailija. Ensimmäisiä muistojani on, kun viisivuotiaana istuin puun alla ja mietin, miksi maailma on tällainen kuin se on. Innostuin myös varttuessani kovasti musiikista. 14-vuotiaana päätinkin, että minusta tulee muusikko. Aloin tehdä aika määrätietoisesti töitä asian eteen. 17-vuotiaana sävelsin jo ensimmäiset TV-tunnukseni.

Lue lisää

Aloitin opiskelun todenteolla aika myöhään, 27-vuotiaana. Olin kyllä ehtinyt suorittaa jonkin verran musiikkitieteen opintoja 1990-luvun lopulla, mutta silloin muusikon ura tempaisi mukaansa. Vietettyäni vuoden Pariisissa tajusin, että lapsesta saakka kiinnostanut filosofia saattaisi olla kiinnostava opiskelun kohde.

Lue lisää

Haaveenani on maailma, jossa jokainen ihminen kokisi pääsääntöisesti elävänsä mielekästä elämää. Läntinen maailma on jo pitkään pystynyt kannattelemaan asukkaidensa materiaalista hyvinvointia hyvin. Tästä ei ole kuitenkaan seurannut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin todellista kasvua: henkiinjäämiskamppailun tilalle ovat tulleet eksistentiaalinen ahdistus ja läntisen maailman psykologinen huonovointisuus.

Lue lisää

Sisun juhlavuosi 2015 on Filosofian Akatemian luotsaama yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon projektikokonaisuus, joka yhdistää yrityksiä, yksilöitä ja yhteisöjä läpi aatteiden, yhteiskuntaluokkien ja näkemysten. Sen ytimessä ovat arvot kuten rohkeus, rehellisyys ja yhteisöllisyys. Sisun juhlavuosi koostuu tapahtumista, haasteista ja projekteista, jotka näkyvät eri mediakanavissa vuoden 2015 aikana.

Lisätietoa Sisu.