Lars-Folke Landgrén
Päivän humanisti

Lars-Folke Landgrén

Lars-Folke Landgrén on moniosaaja, jonka ura on kulkenut tutkimusavustajan ja assistentin kautta opettajaksi ja tutkijaksi sekä sittemmin arkistonjohtajaksi ja akateemiseksi johtajaksi. Hän on kirjoittanut tilaustutkimuksia ja tietokirjoja esim. Suomen lehdistöhistoriasta, Suomen kirjapainotaiteesta, valtionhallinnon rationalisoinnista, Pohjoismaiden lehdistöstä ja natsi-Saksasta sekä 1500-luvun sotahistoriasta.

Lars-Folke Landgrén

Walter Lars-Folke Landgrén
18.4.1951, Helsinki

Filosofian maisteri 1979, filosofian lisensiaatti 1982, filosofian tohtori (Suomen ja Pohjoismaiden historia) 1995 ja
teologian maisteri 1996, Helsingin yliopisto
Suomen ja Skandinavian historian dosentti 1996-, Helsingin yliopisto

Maailman kulttuurien laitoksen johtaja 2010-
Humanistisen tiedekunnan YVV-varadekaani 2014–2015

Renvall-instituutin johtaja 2004–2009
Pohjoismaiden tutkimuksen yliopistonlehtori Renvall-instituutissa 2001–2004
Arkistonjohtaja Brages Pressarkiv 1998–2001
V.t. amanuenssi Renvall-instituutissa 1995–1996
NOS-H:n rahoittaman ”Nationbuilding in the North and the Problem of Borders in the Arctic Periphery” -tutkijaverkoston projektisuunnittelija 1993–1995
Skandinavian historian assistenttina HY:n Renvall-instituutissa 1992–1993, 1996–1997
Helsingin Graafisen Klubin rahoittaman ”Kirjapainotaito itsenäisessä Suomessa” tutkimusprojektin tutkija 1986–1992
J. V. Snellmanin koottujen teosten toimikunnan tutkija ja sivutoiminen sihteeri 1983–1986
Suomen Akatemian rahoittaman ja prof. Päiviö Tommilan johtaman Suomen sanomalehdistön historia projektin tutkija 1980–1988

Julkaisut ja muu tieteellinen toiminta

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Lars-Folke Landgrén (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Lars-Folke Landgrén on yliopistoihminen, joka on tehnyt pitkän päivätyön tieteen ja humanistisen tieteiden hyväksi. Hän on toiminut yliopistonlehtorina ja assistenttina, toistakymmentä vuotta laitosjohtajana, tieteellisten tutkimushankkeiden tutkijana ja johtajana, tieteellisten aikakauslehtien päätoimittajana ja toimituskunnissa, kirjahankkeiden kirjoittajana ja toimittajana sekä akateemisesti virittyneiden yhdistysten ja seurojen puheenjohtajana ja johtokuntien jäsenenä.

Lue lisää

Lars-Folke Landgrén on paljasjalkainen helsinkiläinen, jonka sukujuuret hänen äitinsä puolella ulottuvat Helsingin Vanhakaupungin aikoihin 1500-luvulle asti. Hänen elämänasenteensa on humanistinen ja demokraattinen. Laitosjohtajana hänen lähtökohtansa ovat sanoissa tasa-arvo, tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus. Hänen johtamansa Renvall-instituutti saikin vuonna 2007 Helsingin yliopiston tasa-arvopalkinnon, Maikki Friberg -palkinnon.

Lue lisää

Lars-Folke Landgrén on ollut laajasti mukana suomalaisen tiedeyhteisön, mm. tieteellisten seurojen toiminnassa. Hän on toiminut Svenska litteratursällskapet i Finlandissa eri luottamus- ja asiantuntijatehtävissä yli kolmen kymmenen vuoden ajan ja johtanut tutkimusprojektin seurassa.

Lue lisää

Parhaat muistoni ovat yhteisöllisiä, joulujuhlilta, synttärikekkereistä, yhteisistä työhyvinvointitilaisuuksista, mutta myös yhteishenki, olkoon se sitten koettu laitoksen sisällä kollegojen kanssa tai laitoksen tai tiedekunnan johtoryhmässä, tiedekuntaneuvostossa taikka erilaisissa koulutustilaisuuksissa. Myös kohtaaminen opiskelijoiden kanssa eri tilanteissa vuosien varrella on ollut palkitsevaa. Aamukahvihetket laitoksella ovat myös jääneet mieleeni.

Lue lisää