Kirsi Saarikangas
Päivän humanisti

Kirsi Saarikangas

Monitieteinen tutkimus ja opettaminen ovat taidehistorian professori Kirsi Saarikankaan intohimoja. Hän on tehnyt tutkimusta taidehistorian, kaupunkitutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen risteyskohdassa. Tällä hetkellä hän tutkii lähiöiden elettyjä tiloja, luontoa kaupungeissa sekä asukkaiden, rakennetun ja luonnonympäristön suhdetta. Saarikangas rakastaa vaeltamista ja kuljeskelua vuorilla, kaupungeissa ja kaupunkien laidoilla sekä uimista kylmässä meressä.

Kirsi Saarikangas

Kirsi Anneli Saarikangas
9.3.1960 Helsinki

Filosofian kandidaatti 1987 ja filosofian tohtori 1993 (taidehistoria), Helsingin yliopisto

Taidehistorian professori, Helsingin yliopisto 2010–
Nature in Arts, Culture, and History -tutkimusprojektin (SA 2014–2018) johtaja
Historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelman johtaja 2014–

Humanistisen tiedekunnan varadekaani (opetus) 2010–2013
Naistutkimuksen valtakunnallisen tohtoriohjelman johtaja 2007–2011
Naistutkimuksen professori (ma.) 1994–1995 ja 2003–2009
Kristiina-instituutin johtaja 2003–2009
Suomen Akatemian vanhempi tutkija 2001–2003

Tutkimusteemat
Sukupuoli ja tila, lähiöt ja moderni arkkitehtuuri, kaupunkiluonto sekä asukkaiden, rakennetun ja luonnonympäristön suhde

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot ja erityissaavutukset
Opettajien Akatemian jäsen 2015–
Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2006 (Suomen kulttuurihistoria 1–5 toimituskunta)
Väitöskirjapalkinto, Suomen Tiedeakatemia 1994

Kuva: Veikko Somerpuro
Tekstit: Kirsi Saarikangas ja Suvi Uotinen

Kirsi Saarikangas johtaa tieteidenvälistä hanketta Nature in Arts, Culture, and History. Temporal Sedimentations of Landscape and the Diversity of Nature. Siinä tarkastellaan luonnollisten ja kulttuuristen elementtien ja prosessien vuorovaikutusta ympäristön muotoutumisessa kahden maisemallisen ääripään – kaupunkiluonnon ja erämaan – kautta.

Lue lisää

"Olen aina liikkunut tutkimuksissani tieteenalojen välillä ja rajapinnoilla. Sukupuolen ja tilan suhteen pohtiminen vei minut väittelemiseni jälkeen moneksi vuodeksi taidehistoriasta Kristiina-instituutin monitieteiseen opetus- ja tutkimusyhteisöön. Tällä hetkellä saan toimia Helsingin yliopiston Historian ja kulttuuriperinnön monitieteisen tohtoriohjelman johtajana."

Lue lisää

Kirsi Saarikangas näkee, että oppiminen on tekoja. On tärkeää, että kursseilla luetaan ja keskustellaan luetusta yhdessä. Saarikangas on ollut vuodesta 2015 Helsingin yliopiston Opettajien akatemian jäsen. Siinä on antoisaa, että pääsee jakamaan kokemuksia eri alojen opettajien kanssa ja oppii loistavilta kollegoilta.

Lue lisää

Kirsi Saarikangas harmittelee, että hänen opiskeluaikoinaan ei virallista opiskelijavaihtoa vielä ollut. Maailma tuli kuitenkin tutuksi lukuisten opintomatkojen kautta. Matkoista on jäänyt ikimuistoisena mieleen kolmeviikkoinen taidehistorian opintomatka New Yorkiin 1984.

Lue lisää

Filosofian kandidaatiksi valmistumisen jälkeen vuonna 1988 Kirsi Saarikangas päätti lähteä kevääksi Pariisiin. Hän asui lopulta perheensä kanssa Pariisissa yhteensä reilut kolme vuotta. Pariisissa viehättää yhä hillitty kauneus, ja se tuntuu Helsingin ohella toiselta kotikaupungilta.

Lue lisää