Juha Kanerva
Päivän humanisti

Juha Kanerva

Juha Kanerva on Urheilusanomien ja Ilta-Sanomien urheilutoimittaja, jonka elämään mahtuu paljon muutakin kuin senttejä ja sekunteja. Historian opiskelun jäljiltä yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat häntä erityisen paljon, ja niistä hän pääsee kirjoittamaan ja viisastelemaan Ylen Aamu-tv:n Jälkihiki-ohjelmassa. Lisäksi Kanervan kynä on tuottanut kymmenkunta kirjaa joko yksin tai osana työryhmää.

Juha Kanerva

Juha Petteri Kanerva
23.9.1965 Lahti

Suomen ja yleisen historian opintoja 1984–1990 Helsingin yliopistossa

Yleisradion Aamu-tv:n Jälkihiki-ohjelman vakiokeskustelija 2010-
Urheilutoimittaja Veikkaaja (nykyään Urheilusanomat) ja Ilta-Sanomat 2002-

Toimituspäällikkö Sportslink Oy 2000–2001
Informaatikko Suomen Urheilukirjasto 1991–2000

Palkinnot ja erityissaavutukset
Vuoden urheilukirja -palkinto 2007 (Rakas jalkapallo) ja 2012 (Urheilulajien synty)
Ehdolla Vuoden urheilujournalistiksi Suomen Urheilugaalassa 2015

Tekstit: Juha Kanerva (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Työskentelen nykyään Sanoma-konsernissa Ilta-Sanomien liiketoimintayksikössä. Ei kuulosta humanistin hommalta - eikä se sitä aina olekaan. Vaikka mediamaailma on muuttunut yhä hektisemmäksi ja sähköisiä julkaisukanavia painottavaksi, yliopistoaikana kerätystä sivistyspääomasta on yhä iloa joka päivä. Vaikka digitalisoituminen on päivän sana, sisältöjen luomiseen tarvitaan Gutenbergin ajan oppeja.

Lue lisää

Aloitin päätoimisena urheilutoimittajana vasta vuonna 2000. Sitä ennen ehdin työskennellä Juha Siltalalan tutkimusapulaisena vuonna 1990 ja seuraavat kymmenen vuotta informaatikkona Suomen Urheilukirjastossa. Maisterin tutkintokin jäi viemättä loppuun, kun sain laman keskellä 1991 tarjouksen vakituisesta toimesta. Gradun ehdin kyllä kiikuttaa professorin pöydälle.

Lue lisää

Kirjoittamisen ohella olen yrittänyt jatkokouluttaa itseäni vierailemalla säännöllisesti urheiluviestinnän ja -historian kansainvälisissä tapahtumissa. Erityisesti tanskalaisten järjestämä Play the Game -tapahtuma on ollut todellinen paratiisi kriittisestä urheilujournalismista kiinnostuneelle.

Lue lisää

Rakkaimmat muistoni yliopistoajalta liittyvät ehdottomasti päärakennuksen kahvilaan. Koska valtaosa historia-aineiden luennoista pidettiin päärakennuksessa, siirtyminen kuppilan puolelle luentojen tauolla tai välissä oli luontevaa. Siellä istui yleensä muita historianopiskelijoita tai muita tuttuja.

Lue lisää

Aika moni haave on jo ehtinyt toteutua, mutta onhan niitä jäljelläkin. Toivoisin esimerkiksi Suomen jalkapallomaajoukkueen pääsevän joskus MM-kisoihin. Valitettavasti tämän asian toteutuminen ei ole omissa käsissäni. Toiseen haaveeseen pystyn itse vaikuttamaan.

Lue lisää