Jaakko Hämeen-Anttila
Päivän humanisti

Jaakko Hämeen-Anttila

Jaakko Hämeen-Anttila on kansainvälisesti tunnettu arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori, joka on esitellyt tutkimusalaansa aktiivisesti myös suomeksi kymmenillä tietokirjoilla ja käännöksillä. Hän on tutkija, joka uskaltautuu ulos kammiostaan. Tieteellisen työnsä lisäksi Hämeen-Anttila on julkaissut runoja ja runokäännöksiä, voittanut Suomen palturikuninkaan arvon Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivillä kertomalla valeita lapsille. Hämeen-Anttila on huumorin kuningas ja viihdytyksen mestari. Missä tahansa hän esiintyykin, kokoontuu kuulijoita kuin Damaskoksen tarinakahvilassa.

Jaakko Hämeen-Anttila

Jaakko Markus Hämeen-Anttila
26.2.1963, Oulu

Filosofian kandidaatti 1986 (assyriologia) ja filosofian tohtori 1994 (arabian kielen ja islamin tutkimus), Helsingin yliopisto

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori 2000-, Helsingin yliopisto

Tutkimusassistentti 1991–1997 ja vanhempi tutkija 1997–2000, Suomen Akatemia.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: klassinen arabialainen kirjallisuus - arabialais-islamilainen kulttuurihistoria - kulttuurien vuorovaikutus erityisesti käännösten kautta (Lähi-itä).

Kuva: Ari Aalto
Tekstit: Jaakko Hämeen-Anttila, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Professori Jaakko Hämeen-Anttila on viime vuosina keskittynyt tutkimaan kulttuurien välistä vuorovaikutusta Lähi-idässä. Hänen johtamansa Suomen Akatemian Fidipro-hanke The Intellectual Heritage of the Ancient Near East tutkii yli kaksi vuosituhatta pitkää ajanjaksoa, jolloin kulttuurivaikutukset ovat virranneet eri suuntiin Lähi-idän (Mesopotamian nuolenpääkulttuuri, arabialais-islamilainen kulttuuri) ja Kreikan välillä.

Lue lisää

Jaakko Hämeen-Anttila on paitsi arvostettu tutkija myös suosittu luennoitsija. Helsingin yliopistossa hän on opettanut vuodesta 1984 alkaen, minkä lisäksi hän on pitänyt vuosittain monia kymmeniä yleisöesitelmiä tieteellisissä seuroissa, valtionhallinnossa, tiedotusvälineissä, kouluissa ja monilla muilla forumeilla. Hän on myös usein esiintynyt lukemassa runoja, omiaan tai käännöksiään. Hän on antanut tuhansia haastatteluja ja esiintynyt näkyvästi erilaisissa kampanjoissa.

Lue lisää

Parhaita hetkiäni yliopistolla ovat ne, jolloin olen saanut seurata lahjakkaiden nuorten tutkijoiden kehitystä opiskelijasta itsenäiseksi tutkijaksi. Kun väitöstilaisuutta seuratessani, usein kustoksen roolissa, olen saanut nähdä oppilaitteni kasvaneen, ainakin omalla erityisalallaan, minun ohitseni ja itsenäistyneen tutkijoiksi, joilla on omaa, kansainvälisesti merkityksellistä sanottavaa, olen tuntenut tehneeni työni hyvin.

Lue lisää