Eino Repo
Päivän humanisti

Eino Repo

Eino S. Repo oli kirjallisuus-, radio- ja televisiokriitikko. Hänet tunnetaan ennen kaikkea Yleisradion pääjohtajana, joka toteutti rohkeita uudistuksia ja ajoi liberaalia linjaa. Uudistaminen ei kuitenkaan tuonut hänelle pelkkää kiitosta, ja hänen pääjohtajakautensa saikin pilkkanimen ”Reporadio”.

Eino Repo

Eino Sakari Repo
6.9.1919, Isokyrö – 16.12.2002 Helsinki

Filosofian kandidaatti 1948 (kirjallisuustiede), Helsingin yliopisto

Radiojohtaja 1970–1974, Yleisradio
Pääjohtaja 1965–1969, Yleisradio
Ohjelmajohtaja 1964–1965, Mainostelevisio
Kirjallisuustoimittaja 1958–1964, Apu
Vapaa toimittaja 1948 – 1956, mm. Parnasso, Suomalainen Suomi, Yleisradio

Eino Leino seuran puheenjohtaja 1957–1964

Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Tekstit: Tomas Sjöblom

Eino Sakari Repo opiskeli Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä. Hän valmistui vuonna 1948 filosofian kandidaatiksi, jonka jälkeen hän työskenteli pitkään kirjallisuuskriitikkona. Vakituisten töidensä ohella hän toimi pitkään myös vapaana arvostelijana. Repo tunnettiin radikaalina kriitikkona, joka ei pelännyt sen pahemmin arvostelua kuin omien mielipiteidensä suorasukaista ilmaisemistakaan.

Lue lisää

Eino S. Repo tunnetaan kenties parhaiten urastaan Yleisradion palveluksessa. Yleisradion pääjohtajana hän ajoi läpi monia muutoksia, niin sisällöllisesti kuin aatteellisestikin. Revon uudistuksilla ja linjauksilla oli kuitenkin vastustajansa, jotka syyttivät häntä Yleisradion politisoimisesta. Revon aikakautta Yleisradion johtajana alettiinkin vastustajien suussa pilkallisesti kutsua ”Reporadioksi”.

Lue lisää
 

 

Eino S. Repo piti hallintoneuvoston kokouksessa vuonna 1966 puheen, jossa kertoo kaavailemistaan Yleisradion uudistuksista. Kantavana teemana oli ”informatiivinen ohjelmapolitiikka”. Yleisradion tuli hänen mielestään sekä tarjota monipuolista tietoa yhteiskunnasta eri näkökulmista että toimia aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana. Puhe kuunneltavissa Ylen Elävän arkiston tallenteena.

Repo esitteli Yleisradiotoiminnan vastustusta herättäneitä linjauksiaan muun muassa…

Lue lisää
 

Kesäkuussa 1972 silloinen Yleisradion radiojohtaja Eino S. Repo vapautettiin puoleksi vuodeksi tehtävistään. Repoa syytettiin uskonnonpilkan edistämisestä ja liiallisesta vasemmistolaisuudesta vappuohjelmissa. Revon katsottiin ottaneen Yleisradion nimissä poliittista kantaa. Päätöstä perusteltiin myös pitkä-aikaisella luottamuspulalla. Tallenteen haastatteluista käy ilmi etteivät kaikki hallintoneuvoston jäsenet suinkaan asettuneet päätöksen taakse.

Ylen Elävän arkiston tallenteessa käsitellään Eino

Lue lisää

Revon kirjoittamia ja toimittamia teoksia

  • Eino S. Repo (toim.), Toiset pidot Tornissa, Jyväskylä 1954.
  • Eino S. Repo, Helsingin puhelinlaitos 1882-1957, Helsinki 1956.
  • Eino S. Repo, Siemens 60 vuotta Suomessa. 1989-1958, Helsinki 1958.
  • Eino S. Repo (toim.), Urho Kekkonen 3.9.1960 . Taivalta, linjoja, näkökulmia, Keuruu 1960.
  • Eino…
Lue lisää