Takaisin

Eino Repo

Eino Sakari Repo
6.9.1919, Isokyrö – 16.12.2002 Helsinki

Filosofian kandidaatti 1948 (kirjallisuustiede), Helsingin yliopisto

Radiojohtaja 1970–1974, Yleisradio
Pääjohtaja 1965–1969, Yleisradio
Ohjelmajohtaja 1964–1965, Mainostelevisio
Kirjallisuustoimittaja 1958–1964, Apu
Vapaa toimittaja 1948 – 1956, mm. Parnasso, Suomalainen Suomi, Yleisradio

Eino Leino seuran puheenjohtaja 1957–1964

Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Tekstit: Tomas Sjöblom

Radikaali kirjallisuuskriitikko

Eino Sakari Repo opiskeli Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä. Hän valmistui vuonna 1948 filosofian kandidaatiksi, jonka jälkeen hän työskenteli pitkään kirjallisuuskriitikkona. Vakituisten töidensä ohella hän toimi pitkään myös vapaana arvostelijana. Repo tunnettiin radikaalina kriitikkona, joka ei pelännyt sen pahemmin arvostelua kuin omien mielipiteidensä suorasukaista ilmaisemistakaan.

Repo palkattiin Uuden Suomen kirjallisuusosastolle toimittajaksi vuonna 1949. Hänen näkökantansa olivat usein hyvin erilaiset kuin lehdessä vaikuttaneiden Veikko Koskenniemen ja Rafael Koskimiehen. Repo riitaantuikin heidän kanssaan julkaistuaan Ajan Kirjassa artikkelin arvostelun vapaudesta. Koskimies katsoi Revon syyttäneen koko arvostelijoiden ammattikuntaa älyllisestä epärehellisyydestä. Revolle annettiin uhkavaatimus: Jos hän haluaisi jatkaa Uuden Suomen toimituksessa, hänen tulisi sopia erimielisyytensä Koskimiehen kanssa. Repo päätti mieluummin lopettaa työskentelyn. Hän jatkoi kuitenkin kirjoittamista Uuteen Suomeen pseudonyymillä Audiator kunnes paljastui ja joutui lopullisesti ulos talosta.

Uuden Suomen kirjallisuusosastolta lähdettyään Repo työskenteli vapaana kriitikkona lehdissä ja radiossa sekä toimi jopa hetken tekstiilitehtaan toimitusjohtajana. Pitkä-aikaisemman työn hän löysi itselleen Apu-lehden kirjallisena toimittajana vuonna 1958. Repo ilmeisesti Avun toimituksessa hyvin, koska työskenteli siellä siihen asti kunnes siirtyi Mainostelevision ohjelmajohtajaksi 1964.

Revon laaja kirjallinen toiminta ei kuitenkaan rajoittunut lehtialalle. Hän kirjoitti ja toimitti useita teoksia muun muassa Urho Kekkosesta sekä suomensi lastenkirjoja ja kaunokirjallisuutta. Suunniteltu ja 1950-luvulla aloitettu väitöskirja Juhani Siljosta kuitenkin jäi häneltä kirjoittamatta.

Kuva: WikimediaCommons.​
Kuva: WikimediaCommons.​

Lähteet

Takaisin