Anna Baijars
Päivän humanisti

Anna Baijars

Anna Baijars on filosofian maisteri, josta tuli kustantaja. Matkan varrella hän toimi torikauppiaana, museo-oppaana, sosiaalityöntekijänä, uskonnon opettajana, kuvaussihteerinä, toimittajana, projektisihteerinä ja pörssiyhtiön toimitusjohtajana. Hän uskoo, että kirjallisuus tekee maailmasta paremman paikan elää.

Anna Baijars

Anna Kristina Baijars
27.9.1966, Helsinki

Filosofian maisteri 1994 (yleinen kirjallisuustiede), Helsingin yliopisto
Pienyrittäjätutkinto 1994, Helsingin kauppakorkeakoulun pienyrittäjäkeskus

Kustannusjohtaja, Gummerus, 2013-
Toimitusjohtaja, WSOY, 2009–2011
Kustannusjohtaja, WSOY, 2008–2009
Kustannusjohtaja, Gummerus, 2005–2008
Kustannuspäällikkö, Gummerus, 2000–2004
Toimituspäällikkö, Gummerus 1996–1999
Projektisihteeri, Suomen kirjailijaliitto, 1994–1996
Uskonnon opettaja, Roihuvuoren yläaste, 1991–1992
Kuvaussihteeri, Yleisradio, 1988–1990

Kuva: Marek Sabogal
Tekstit: Anna Baijars (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Kirjallisuutta opiskellessani en tullut juurikaan pohtineeksi, että kirjojen takana oli muitakin ihmisiä kuin kirjailija. En edes osannut haaveilla ammatista, joka oli kuin vastaus unelmiini. Kustantaja kustantaa, seisoo kirjailijan takana ja tekee hänen haaveistaan totta. Kustantaja lukee mielettömän määrän huonoa tekstiä, sanoo eijaeijaei, ja kun se hyvä käsikirjoitus vihdoin osuu kohdalle, hän kiiruhtaa vastaamaan kyllä. Ja sitten hän johdattaa lukijan kirjan luokse.

Lue lisää

Helsingin yliopiston ansiosta pääsin Pariisiin opiskelemaan ensimmäisten Erasmus vaihto-oppilaiden joukossa. Olin aikaisemmin viettänyt vuoden vapaaehtoistöissä eri puolilla Ranskaa, joten ranskalainen elämäntapa oli tullut tutuksi pohjamutia myöten. Sorbonnessa vietetty vuosi oli arvokas työelämän, kirjallisuuden opintojen ja elämänvalintojeni kannalta.

Lue lisää

Olin miltei koko opiskeluajan töissä, joten yliopisto säilytti uutuudenviehätyksensä opintojen loppuun asti. Promootiojuhla kruunasi opiskelut ratkiriemukkaalla tavalla ja jäi siksi mieleen valoisana muistona. Soisin, että kaikki opiskelijat saisivat tilaisuuden juhlistaa valmistumistaan vähintään nuo ikimuistoiset kolme päivää keväisessä Helsingissä.

Lue lisää

Haaveilen siitä, että Suomessa havahduttaisiin siihen, että koko pienen maamme identiteetti lepää kulttuurin varassa. Meitä ei olisi ilman tulisieluisia suomalaisia kirjailijoita, taiteilijoita ja muusikoita, eikä omaa taidetta ja tiedettä olisi syntynyt ilman afäärifennomaanien ponnistuksia suomalaisen kulttuurin taloudellisten edellytysten luomiseksi.

Lue lisää