Takaisin

Anna Baijars

Anna Kristina Baijars
27.9.1966, Helsinki

Filosofian maisteri 1994 (yleinen kirjallisuustiede), Helsingin yliopisto
Pienyrittäjätutkinto 1994, Helsingin kauppakorkeakoulun pienyrittäjäkeskus

Kustannusjohtaja, Gummerus, 2013-
Toimitusjohtaja, WSOY, 2009–2011
Kustannusjohtaja, WSOY, 2008–2009
Kustannusjohtaja, Gummerus, 2005–2008
Kustannuspäällikkö, Gummerus, 2000–2004
Toimituspäällikkö, Gummerus 1996–1999
Projektisihteeri, Suomen kirjailijaliitto, 1994–1996
Uskonnon opettaja, Roihuvuoren yläaste, 1991–1992
Kuvaussihteeri, Yleisradio, 1988–1990

Kuva: Marek Sabogal
Tekstit: Anna Baijars (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Satuja ja tarinoita bisnesmaailmassa

Kirjallisuutta opiskellessani en tullut juurikaan pohtineeksi, että kirjojen takana oli muitakin ihmisiä kuin kirjailija. En edes osannut haaveilla ammatista, joka oli kuin vastaus unelmiini. Kustantaja kustantaa, seisoo kirjailijan takana ja tekee hänen haaveistaan totta. Kustantaja lukee mielettömän määrän huonoa tekstiä, sanoo eijaeijaei, ja kun se hyvä käsikirjoitus vihdoin osuu kohdalle, hän kiiruhtaa vastaamaan kyllä. Ja sitten hän johdattaa lukijan kirjan luokse.

Kaikki taivaan linnut -teoksen kansi. Kannen suunnittelu ja kuva: Jenni Noponen.​​
Kaikki taivaan linnut -teoksen kansi. Kannen suunnittelu ja kuva: Jenni Noponen.​​

Kustantaminen on intohimoammatti, jossa yhdistyy kaikki: ihmiselämän ja kulttuurien kirjo, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, kaupankäynti, kansainvälisyys, talous, tekniikka ja kiinnostavat ihmiset. Kustantaja on työkseen ihmisyyden ytimessä, tarinoiden ja oppimisen äärellä.

Kustantaminen elää yhteiskunnan ja teknologian murroksissa täysillä mukana: se kukoistaa ja kärsii, nousee ja uudistuu maailman muuttumisen myötä. Olen urani aikana kokenut, kuinka teollistumisen myötä syntynyt kustantamisen malli tuli lakipisteeseensä, ja teknologia keikautti 150 vuotta vanhat toimintamallit päälaelleen. Kustantamisen oli siirryttävä 2000-luvulle, eikä se tapahtunut kipuilematta. Rahasta oli pakko alkaa puhua sanan rinnalla, kun muuttuva maailma siirsi tulovirtoja uusiin uomiin. Omistajuus siirtyi yksityisistä käsistä korporaatioille, ja monen yrityksen luonne muuttui, kun omistajuus menetti kasvonsa. Vauraiden herramieskustantajien aika oli ohi.

Elämme nyt hyvin toisenlaisessa teknologisessa ja henkisessä ympäristössä kuin vielä kymmenenkin vuotta sitten. Tiedon nopea liikkuminen tuo kustantajille ja kirjailijoille valtavasti mahdollisuuksia tavoittaa uusia lukijoita ja houkutella kirjojen pariin ajattelua ja kielellistä seikkailua janoavia pysähtyjiä. Koen, että elämme mahdollisuuksien aikaa. Suomalainen kirjallisuus voi hyvin: kirjat kiinnostavat, kohauttavat ja liikuttavat. Lukijoiden ja kirjailijoiden kohtaamiselle on enemmän tilaisuuksia kuin koskaan. Sillanrakentajakustantajien aika on alkanut.

Anni Kytömäki ja Anna Baijars Akateemisessa kirjakaupassa. Kuva: Hanna Pudas.​
Anni Kytömäki ja Anna Baijars Akateemisessa kirjakaupassa. Kuva: Hanna Pudas.​

Anna Baijars on työskennellyt kustannusjohtajana Gummeruksella vuodesta 2013 lähtien.

Takaisin