Takaisin

Aki Hyryläinen

Aki-Mikael Hyryläinen
17.04.1968, Helsinki 

Filosofian maisteri 2005 (Suomen ja Pohjoismaiden historia), Helsingin yliopisto

Konsulttijohtaja (Vice President) 2012-, Mercuri Urval
Konsultti (Senior Consultant) 2006–2012, Mercuri Urval

Ammattilaisjalkapalloilija 1988–2001: HJK, Eendracht Aalst (Bel), FC Köbenhavn (Den), FC Jokerit

Jalkapallovalmentaja: Kirkkonummen Salamat FCK 2002–2004 (edustusjoukkue), HJK A-nuoret 2005–2007, Liiga-HJK syksy 2007, Helsingin poikien piirijoukkue 2006–2007 ja 2011

HJK ry:n hallituksen jäsen 2001-, varapuheenjohtaja 2003–2013
HJK Oy:n hallituksen jäsen 2009-
Santahaminan ala-aste, johtokunnan jäsen 2013-

Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Alaisistaan huolehtiva esimies

Sattuma johdatti Aki Hyryläisen työskentelemään Mercuri Urvaliin. Hän haki töitä sijoitus- ja varainhoitopalveluita tarjoavasta yrityksestä, jonka rekrytointia hoiti tuolloin Mercuri Urval.

– Kyseistä tehtävää koskevassa haastattelussa oli yllätyksekseni vastassa rekrytointikonsultti, joka oli entinen jääkiekkovalmentajani. Haastattelun yhteydessä hän kertoi omasta työstään ja tunnusteli minulta, miltä työ Mercuri Urvalissa kuulostaisi. Näin kymmenen monipuolisen ja vaiherikkaan vuoden jälkeen on helppo sanoa, että myöntävä vastaus kosintaan ei ollut virhe.

Mercuri Urval on toiminut maailmanlaajuisesti merkittävänä liikkeenjohdon ja instituutioiden konsultoinnin yrityksenä yli 45 vuotta. Mercuri Urvalin konsulteilla on pitkäaikainen kokemus sekä perehtyneisyys strategisiin rekrytointeihin ja valintoihin, soveltuvuuden arviointiin sekä organisaatioiden, liiketoiminnan ja johtamisen kehittämiseen. Suomessa Mercuri Urval toteuttaa vuosittain noin 560 vaativaa rekrytointi- ja valintatoimeksiantoa sisältäen yli 3 000 henkilön soveltuvuusarvioinnin. Vuositasolla Mercuri Urval tekee toimeksiantajilleen eri maissa yli 50 000 henkilöarviointia.

Humanistisen alan tutkinto on antanut minulle hyvän tuen näihin töihin.

Konsultin työ, ainakin Mercuri Urvalissa, on ratkaisujen löytämistä erilaisiin asiakastarpeisiin. Työ on hyvin pitkälle ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa olemista – ohjaamista ja vaikuttamista. Lisäksi kyse on Hyryläisen mielestä vahvasti palveluammatista, jossa ratkaisut koostetaan aina asiakaslähtöisesti.

Hyryläisen mukaan konsultin työ itsessään on tekijälleen suuri korkeakoulu. Joka päivä saa mahdollisuuden oppia uutta eri toimialoilta asiakas- ja hakijatapaamisten kautta. Työn perusta on ymmärtää eri asiakasyritysten liiketoiminnan nykytilaa ja tulevaisuuden tavoitteita. Tämän pohjatyön kautta Mercuri Urvalin asiantuntijat kykenevät yhdistämään kunkin yrityksen tilanteeseen kulloinkin parhaiten soveltuvat ihmiset ja osaamisen.

Mercuri Urvalissa työskentelevillä on erilaisia opiskelutaustoja. Talosta löytyy psykologeja, opettajia, kauppatieteilijöitä, upseereita, diplomi-insinöörejä, valtiotieteilijöitä ja tosiaan myös ainakin yksi historioitsija.

– Tämä on sellaisten ihmisten työtä, jotka haluavat oikeasti palvella sekä meidän yritysasiakkaita että yksittäisiä työnhakijoita. Tässä pitää ymmärtää laajoja asiakokonaisuuksia, hahmottaa nopeasti vaikutussuhteita ja osata ohjata ihmisiä oikeisiin paikkoihin. Työ vaatii paljon pohjatyön tekemistä sekä kykyä ja halua oppia koko ajan uutta. Humanistisen alan tutkinto on antanut minulle hyvän tuen näihin töihin.

Asiakasprojektit määrittelevät millaisia tehtäviä konsultilla on milloinkin käsissään. Työtä tehdään yksin ja osana tiimiä. Viimeiset neljä vuotta Hyryläinen on toiminut konsultin tehtävien lisäksi esimiehenä.

– Delegoiminen on ollut vaikeaa, mutta sitä on ollut pakko opetella tekemään. Toimin tiimini konsulteille tukena ja teemme myös yhdessä töitä erilaisissa asiakasprojekteissa. On antoisaa työskennellä itseään fiksumpien kanssa.

Työnsä tuoman kokemuksen perusteella Hyryläinen on havainnut, että asiantuntijatehtävissä työskentelevistä noin 90 prosentilla nousee jatkuvasti esiin monien muiden syiden lisäksi yksi ja sama peruste vaihtaa työpaikkaa: huono esimiestyö.

Esimiehen pitää tietää, kuinka kaukana tai lähellä sinun pitää olla kutakin alaistasi.

Asiantuntijoiden johtaminen vaatii Hyryläisen mukaan esimieheltä erityisosaamista siinä, että hän tunnistaa kunkin alaisensa yksilöllisyyden. Ihmiset tarvitsevat selkeät tavoitteet sekä raamit, joiden sisällä toimia vastuun ja vapauden puitteissa. Esimiehellä tulee olla myös aikaa olla läsnä ja luoda tiimiinsä oikeanlaista fiilistä.

– Esimiehen pitää tietää, kuinka kaukana tai lähellä sinun pitää olla kutakin alaistasi. Konsultin työn ydin on se, että tässä on paljon vastuuta, mutta toisaalta paljon vapauttakin. Minun pitää esimiehenä huolehtia siitä, että kukin alaisistani saa tarvitsemaansa huomiota ja tukea.

Urheiluvalmentajille ominaiseen tapaan Aki Hyryläinen hymyilee leveästi, kun näkee alaistensa onnistuvan​.​​
Urheiluvalmentajille ominaiseen tapaan Aki Hyryläinen hymyilee leveästi, kun näkee alaistensa onnistuvan​.​​

Konsultin työssä on osattava rajata työelämä ja vapaa-aika. Se ei ole helppoa, koska konsultti on asiakkaan käytettävissä useimmiten 24/7, ja palkkaus on tulosperusteista. Mercuri Urvalilla panostetaankin työntekijöiden jaksamiseen ja palautumiseen.

– Esimiehenä olen oppinut sen, että työntekijät ovat meidän tärkein tuotantovara. Meillä ei ole mitään tuotantovälineitä tai -koneita. Meidän on oikeasti pidettävä huoli työntekijöistämme, että he jaksavat tehdä tätä työtä ja ovat motivoituneita itsensä kehittämisessä. Asiakkaamme maksavat meille meidän tuottamasta lisäarvosta. Tätä duunia mitataan vähän samalla tavalla mustavalkoisesti kuin jalkapalloilijan työtä: olet niin hyvä pelaaja kuin sinun viimeisin pelisi – menneellä ei ole merkitystä.

Hyryläisen tyyli toimia esimiehenä kumpuaa hänen urheilutaustastaan. Vuosikymmenten kokemus kilpaurheilijana on opettanut tulemaan toimeen erilaisten persoonien kanssa ja toimimaan ryhmissä. Valmentajavuosina kehittyi osaamista ihmisten käsittelystä ja huomioimisesta.

– Urheiluvalmentajille ominaiseen tapaan olen hymyilevän tyytyväinen silloin, kun näen alaisteni onnistuvan. Minusta on äärimmäisen mainiota, että alaiseni ovat monissa asioissa minua kyvykkäämpiä. Saattaa kuulostaa vähän oudolta, mutta nautin tilanteista, joissa saan olla taustavaikuttaja ja tehdä itseni jopa tarpeettomaksi.

 

Takaisin