Tillbaka

Riho Grünthal

22.5.1964, Helsingfors

 

Filosofie kandidat 1990 (östersjöfinska språk, biämneslaudatur i finsk-ugrisk språkforskning 1991), filosofie licentiat 1996 och filosofie doktor 2003 (östersjöfinska språk), Helsingfors universitet

 

Professor i östersjöfinska språk 2005–, Helsingfors universitet

Forskare vid Forskningscentralen för de inhemska språken 1991–1992

Projektsekreterare vid M.A. Castréns sällskap och undervisningsministeriet 1992–1993

Assistent i östersjöfinska språk 1993–1999

Forskare vid Helsingfors universitet 1999–2002

Sekreterare vid Finsk-ugriska sällskapet 1994–2003

Tf professor i östersjöfinska språk 2003–2005, Helsingfors universitet

 

Publikationer, forskningsprojekt och annan vetenskaplig verksamhet

 

Hans viktigaste forskningsteman är de östersjöfinska språken och de finsk-ugriska språken i Volga-området, förändringar i språk och språksamfund, språkens förhistoria, språktypologi, språksociologi och etymologi.

 

Bild: Lena Salmi

Text: Riho Grünthal och Riitta-Ilona Hurmerinta (red.)

Översättning: Sonja Tiilikainen

Språkgranskning: Jonas Franzon

Livet vid Helsingfors universitet

Studierna och arbetet vid universitetet har känts som en fest som aldrig tar slut. Universitetet är en mångsidig och dynamisk organisation, något av ett miniatyrsamhälle med alla sina nätverk. Redan under studietiden fick jag ta del av de äldre studenternas nätverk och kom på så sätt i kontakt med en helt annan verklighet. Vid universitetet hittade jag dessutom liksom många andra en livspartner då jag träffade min blivande fru.

Som arbetsgemenskap är universitetet också en mycket stimulerande miljö. Skaran av studenter får nytillskott varje höst då universitetets dörrar för första gången öppnas för nya studenter. Gång på gång får man möta samma nyfikenhet på föreläsningarna, och alltid upprepas samma stora fråga: vad kan universitetet ge livet? Lyckligtvis gör universitetet också mycket annat än att bara producera examina. Det är svårt att föreställa sig någon annan institution som skulle sammanföra olika generationer på samma sätt. Som anställd vid universitetet har jag haft möjlighet att sitta vid förhandlingsbord och delta i arbetsgrupper tillsammans med personer som representerar andra vetenskapsgrenar. Det har vidgat mina vyer.

Jag uppskattar att det vid universitetet fortfarande finns utrymme för så kallad tyst kunskap som förenar olika människor, tidsperioder och berättelser. Men jag är tacksam för universitetet som den alma mater som bär på förmågan att sätta människor i rörelse!

Foto: Lena Salmi.

 

Tillbaka