Tillbaka

Leena-Maija Rossi

Leena-Maija Rossi
5.7.1962, Valkeakoski

Filosofie doktor (konsthistoria och kvinnoforskning) 1999, Helsingfors universitet
Fulbright scholar 1990–1991, New York University
Filosofie kandidat (konsthistoria) 1987, Helsingfors universitet

Chef, Finlands kulturinstitut i New York 2011–2016
Professor i genusforskning (tidsbunden) 2011, Helsingfors universitet
Universitetslektor i genusforskning (tidsbunden) 2010, Helsingfors universitet
Universitetslektor i kvinnoforskning (tidsbunden) 2003–2009, Helsingfors universitet
Forskardoktor 2000–2003, Finlands Akademi, Helsingfors universitet
Forskardoktor 1999–2000, Finlands Akademi, Konstindustriella högskolan
Projektforskare 1996–1998, Finlands Akademi, Helsingfors universitet
Docent 2000, Helsingfors universitet
Docent 2002, Åbo universitet

Forskningsområden: Kön och sexualitet, visuell kultur från konst till mediekultur, kulturell mångfald och intersektionalitet

Vetenskaplig verksamhet

Pris
Priset En bra lärare – Magister Bonus av Studentkåren vid Helsingfors universitet 2009
Finska Konstföreningens pris för årets konstbok 1995

Arbete för att internationalisera konstnärer

Genusforskning är en vetenskapsgren som kopplar samman teori och empiri. Jag ser mig själv som en forskare som närmar sig frågor om kön till stor del genom genusforskningens uppfattningar. Jag har forskat såväl i mediebilder som i modern konst och i mitt nuvarande arbete som chef för Finlands kulturinstitut i New York arbetar jag med att internationalisera finländska konstnärer, designer, arkitekter och andra specialister i konstbranschen. Finlands kulturinstitut i New York, som i år fyller 25 år, grundades ursprungligen för att tjäna som ett centrum där konstnärer kunde arbeta. Institutets uppgift är fortfarande densamma, men utöver detta har verksamheten utvidgats till utställningar, publikationer, seminarier och andra evenemang, residensverksamhet och yrkesmässig mobilitet.

När jag åkte till New York var jag tvungen att lämna mitt älskade arbete som universitetslektor, vilket förstås var förtretligt. Men i stället fick jag en unik chans att göra internationellt kulturarbete och förena mitt akademiska kunnande med min praktiska kännedom av konst. Vi på Finlands kulturinstitut i New York har bland annat ordnat utställningen Bodies, Borders, Crossings på tre kontinenter, samarbetat inom modeforskningens område med Parsons The New School for Design och under hösten 2015 ordnat ett möte mellan finländska och amerikanska forskare och konstnärer om stadsnatur.

Finlands kulturinstitut i New York ordnade utställningen Bodies, Borders, Crossings i Perus huvudstad Lima våren 2014. Foto: Kari Sainio

I ett nötskal går verksamheten vid Finlands kulturinstitut i New York ut på att påverka människor och idéer. I våra tider är det mycket viktigt att skapa internationell dialog i alla branscher. Det är också viktigt att Finlands kultur- och vetenskapsinstitut på olika håll i världen har en möjlighet att göra sitt arbete som en del av de lokala nätverken av experter. Instituten ska också ha en möjlighet att representera det finländska medborgarsamhället i stället för den officiella Finlandsbilden.

Gamla vanor är svåra att ändra, så utöver mitt arbete vid Finlands kulturinstitut i New York har jag varit gästande forskare vid New York University, rättare sagt vid dess forskningscentrum Center for the Study of Gender and Sexuality. Samtidigt har jag odlat mitt intresse för akademiskt skrivande på finska, och under hösten publicerar förlaget Gaudeamus min bok Muuttuva sukupuoli: Seksuaalisuuden, luokan ja värin politiikkaa (sidan på finska).

En intervju om dansföreställningen Bronx Gothic från 2014. Foto: Kari Sainio

 

Tillbaka