Tillbaka

Gabriel Sandu

Gabriel Sandu
6.11.1954, Bukarest (Rumänien)

Filosofie magister 1984, filosofie doktor 1991, docent i teoretisk filosofi 1992, Helsingfors universitet
Master of Economics 1978, Academia de Studii Economice din Bucureşti

Professor i teoretisk filosofi 1998– och läroämnesansvarig 2010–, Helsingfors universitet
Tf professor i filosofi 2007–2008, professor 2008–2009, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
Forskarprofessor 2004–2007, International History, Philosophy and Science Teaching Group, Centre national de la recherche scientifique (http://www.cnrs.fr/index.php)
Prefekt för Institutionen för filosofi 2001–2003, Helsingfors universitet

Medlem i institutionsrådet för Institutionen för filosofi, historia, kultur- och konstforskning 2010–, Helsingfors universitet

Publikationer, forskningsprojekt och annan vetenskaplig verksamhet

Forskningsteman
Språkfilosofi, logik, formell semantik, anaforer, sanningsteori

Priser och utmärkelser
Kommendörstecknet inom kultur, tilldelad av Rumäniens president 2015
Medlem i Academia Europaea
Medlem i Finska Vetenskapsakademien
Vice ordförande för Institut International de Philosophie

Bild: Gabriel Sandus hemarkiv
Text: Gabriel Sandu (Tomas Sjöblom, red.)
Översättning: Sonja Tiilikainen
Språkgranskning: Jonas Franzon

Olika sätt att tillämpa spelteori

Jag blev djupt imponerad av Jaakko Hintikkas sätt att skilja mellan slutledning som grundar sig på strategiskt tänkande och slutledning som sker steg för steg och grundar sig på regler. Förhållandet mellan dessa två sätt att resonera kan lämpligast uppfattas med hjälp av spel: någon kanske behärskar reglerna i schack perfekt, men är trots allt en usel spelare. Denna fråga är dessutom förknippad med något som i synnerhet filosofer är intresserade av: människor bryter mot regler (normer) och agerar oförnuftigt också med hänsyn till dem. Vad ska man göra då?

Hintikka och jag samarbetade tätt i flera år, både under hans visiter i Finland och i hans hem i Marlborough i närheten av Boston. Hintikka hade ett hembibliotek som var mer omfattande än Philosophica, biblioteket vid vår institution. Jag gick i Hintikkas fotspår och försökte finna strategiska begrepp i logiken och i språket. Därefter analyserade jag dem med hjälp av spelteori. På detta sätt avskilde Hintikka och jag tillsammans språkets ”logiska skelett” (kvantorer, pronomen, konnektiver) i vårt verk On the Methodology of Linguistics (1991).

Spelteori kan också tillämpas på semantiska begrepp, såsom ”sanning”. Sanningen i en mening kan analyseras genom att avgöra vilken den vinnande strategin är när man försöker verifiera riktigheten i ett påstående. Likaså kan den logiska överensstämmelsen i meningar ses som en riktlinje som visar hur strategin av att verifiera en mening förvandlas till en strategi som verifierar en annan logiskt överensstämmande mening. Jag presenterade och utvecklade den här uppfattningen i verket Independence-Friendly Logic. A game-theoretic approach (2011).

I båda tillämpningarna av spelteori utgår man ifrån att de ord i språket som inte är logiska trots allt har färdiga ”betydelser”. Men hur ska man beskriva de sociala konventionerna som resulterar i definitioner av dessa betydelser? En spelteoretisk analys av dessa sociala konventioner har framställts av David Lewis. I mitt verk Logic, Language and Games (2015) undersöker jag i detalj förhållandet mellan olika spel.

Hintikka övertygade mig också om den ”transversella” forskningens nytta och nödvändighet. En forskare måste spåra det teoretiska begreppet till de vetenskapsgrenar där begreppet vanligtvis används. På denna nivå dras det inte längre en strikt gräns mellan olika vetenskapsgrenar. Om man forskar i företeelser som förekommer i naturliga språk, måste man utreda vad språkvetarna säger om dem. Om man däremot är intresserad av verifieringar, måste man utreda hur de tillämpas i matematik.

Gabriel Sandu och en student från Kiev begrundar frågor om logik. Foto: professor Iryna Khomenko

 

Tillbaka