Takaisin

Simo Parpola

Simo Kaarlo Antero Parpola
4.7.1943, Helsinki

Humanististen tieteiden kandidaatti 1963, Filosofian kandidaatti 1965, lisensiaatti 1969, tohtori 1971, (assyriologia) Helsingin yliopisto

Assyriologian henkilökohtainen ylimääräinen professori 1978–2009, Helsingin yliopisto
Senior Epigraphist, Ziyaret Tepe expedition of the University of Akron, 2002–2003
Research Fellow 1999, Institute for Advanced Studies, Hebrew University, Jerusalem
Professore contratto 1995, Università di Padova
Associate professor with tenure 1977–1979, University of Chicago
Assyriologian dosentti 1973–1976, Helsingin yliopisto
Poikkeuksellisen lahjakkaiden nuorten tieteenharjoittajien apuraha 1972–1976, Helsingin yliopisto
Wissenschaftlicher Assistent 1969–1972, Universität Heidelberg

Tutkimusteemat
Assyrian kieli ja kulttuuri, historia, uskonto, kuningasideologia, rituaalit, nuolenpääkirjoitus, kirjallisuus, taide, tähtitiede, lääketiede ja magia, talous, hallinto, kronologia, ilmasto ja maantiede; juutalainen mystiikka, gnosis; sumerin kieli, leksikko ja fonologia; induskirjoitus; mesoamerikkalaiset kirjoitusjärjestelmät

Tieteelliset julkaisut
Aiemmat tieteelliset julkaisut

Palkinnot ja erityissaavutukset
American Oriental Societyn kunniajäsen 2001
Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki 2001
The Assyrian American National Federation Award ”Non-Assyrian Man of the Year” 2000
Helsingin yliopiston J. V. Snellman tiedotuspalkinto 1996
Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkki 1993
Professoriliiton valitsema Vuoden professori 1992
Helsingin yliopiston pro gradu -palkinto 1965
Hufvudstadsbladetin parhaan klassikon palkinto 1961

Kuva: Juri Ahlfors
Teksti: Simo Parpola ja Olli Siitonen (toim.)

Parhaat muistoni Helsingin yliopistosta

Helsingin yliopisto oli minulle vuosikymmeniä paikka, jossa viihdyin ja josta voin olla ylpeä. Minulla oli hyviä ja innostavia opettajia kuten Armas Salonen, Jussi Aro, Henrik Zilliacus, Holger Thesleff ja Heikki Palva, joita kunnioitin ja ihailin, ja hyviä ystäviä kuten Jaakko Frösen, Paavo Hohti ja Jorma Kaimio, joiden kanssa oli kiva rymytä opiskelun vastapainoksi aineyhdistys Symposionissa, ekskursioilla ja osakunnissa.

Kutsu Symposionin kevätkokoukseen Floraliaan toukokuussa 1967. Kuva: Simo Parpolan kotiarkisto.

 

Palasin mielelläni Helsingin yliopistoon Chicagosta, kun sain kutsun assyriologian henkilökohtaiseksi ylimääräiseksi professoriksi keväällä 1978, vaikka näin menetin paljon paremmin palkatun vakinaisen professorin viran Chicagossa. Seuraavien 20 vuoden ajan sain tehdä työtä hienossa ja perustutkimusta kannustavassa akateemisessa ympäristössä, jonka huippuhetkiä olivat minulle myönnetty yliopiston tiedonjulkistamispalkinto ja valinta yliopiston huippuyksiköksi vuonna 1996.

Simo Parpola (kolmas oikealta) ”ylipappina” Chicagon yliopiston Oriental Institutessa keväällä 1978. Kuva: Sisko Parpola, Simo Parpolan kotiarkisto.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin pakko todeta, että 2000-luvulla olen joutunut pettymään yliopistooni ja sen uusiin arvoihin. En voi hyväksyä ajatusta yliopistosta tehtaana, jossa kaikki tulokset mitataan rahassa ja päätökset tehdään rahan eikä tieteen näkökulmasta. Oman tieteenalani perspektiivistä on käsittämätöntä, että eläkkeelle siirtymiseni jälkeen täyttämättä jäänyt assyriologian oppituoli on ilmeisesti todellisessa vaarassa jäädäkin täyttämättä. Jos näin kävisi, Suomesta häviäisi oppiaine, joka ainoana maailmassa pystyy palauttamaan ihmiskunnan muistia tuhansien vuosien ajalta ennen kreikkalaisia, ja lähes 130 vuotta pitkä assyriologian opetus- ja tutkimustraditio, joka tällä hetkellä on maailman huipulla, häviäisi Helsingin yliopistosta. Miksi ei saman tien lakkauteta tuottamattomina ja tarpeettomina kaikkia Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen, historian, eksegetiikan ja teologian oppituoleja?

Takaisin