Takaisin

Pehr Evind Svinhufvud

Pehr Evind Svinhufvud
15.12.1861, Sääksmäki – 29.2.1944, Luumäki

Filosofian kandidaatti (historia) 1881, Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto
Molempain oikeuksien kandidaatti 1886, Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto
Varatuomari 1888

Turun hovioikeuden asessori 1902,
Heinolan tuomiokunnan tuomari 1906
Lappeen tuomiokunnan tuomari 1908,
Prokuraattori 1917 – 1918,
Suomen Vakuus Oy:n toimitusjohtaja 1919 – 1920
Senaatin puheenjohtaja 27.11.1917 - 27.5.1918
Valtionhoitaja 18.5. - 12.12.1918
Valtakunnanoikeuden jäsen 1919 – 1931
Pääministeri 4.7.1930 - 18.2.1931
Tasavallan presidentti 1931 – 1937

Tekstit: Tero Juutilainen
Kuva: Wikimedia Commons

Laillisuutta ja politiikkaa

Pehr Evind Svinhufvud syntyi aatelissuvun vesaksi Hämeessä Sääksmäellä joulukuussa 1861. Aatelistausta ei kuitenkaan ollut merkki varallisuuden tasosta. Svinhufvudin ollessa muutaman vuoden ikäinen hänen merikapteeni-isänsä ja isoisänsä menehtyivät, ja perhe joutui luopumaan Rapolassa sijainneesta tilastaan. Olga-äiti toi perheen Helsinkiin ja huolehti toimeentulosta Hypoteekkiyhdistyksen konttoristina.

Svinhufvud oli vasta 16-vuotias, kun hän kirjoittautui sisään Keisarilliseen Aleksanterin Yliopistoon. Hän ei kuitenkaan aloittanut opiskeluja saman tien lakitieteellisessä tiedekunnassa vaan suoritti ensin kandidaatin opinnot Suomen, Venäjän ja Skandinavian historiassa professori Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen johdolla. Tämän jälkeen hän siirtyi lakitieteelliseen tiedekuntaan, joka lopulta määrittelikin hänen uransa suunnan. Myös Juho Kusti Paasikivi teki samanlaisen opiskeluvaihdoksen noin vuosikymmenen myöhemmin.

Svinhufvud ei ollut erityisen innokas osallistumaan politiikkaan, edes säätyvaltiopäivillä. Hänellä oli tähtäimessä tavallinen virkamiesura lakipuolella. Työ kuitenkin linkitti hänet vahvemmin mukaan politiikkaan kuin hän olisi halunnut, varsinkin helmikuun manifestin jälkeen. Turun hovioikeuden tuomarina hän joutui ottamaan kantaa muun muassa helmikuun manifestin laillisuuteen sekä toimiessaan myöhemmin prokuraattorina hän otti kantaa eduskunnan hajottamisen laillisuuteen heinäkuussa 1917.

Kaikesta huolimatta Svinhufvud haki ja hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä. Svinhufvud oli saavuttanut jo mainetta järkähtämättömänä lakimiehenä, ja hänet valittiin heti eduskunnan puhemieheksi. Hän aiheutti kuitenkin suorasukaisilla puheenvuoroillaan valtiovallalle harmia, joiden johdosta eduskunta joutui useita kertoja hajotetuksi hänen puhemieskaudellaan.

Vuonna 1913 Svinhufvudia ei enää valittu puhemieheksi, koska puolueet pelkäsivät sen haittaavaan liikaa eduskunnan toimintaan. Svinhufvud vetäytyi eduskunnan toiminnasta, vaikka olikin kansanedustaja. Sen sijaan hän keskittyi tuomarina toimimiseen Lappeessa. Svinhufvud ei lopettanut ilmaisemasta äänekkäästi mielipiteitään, mikä lopulta johti hänen karkotukseen Siperiaan kenraalikuvernööri Seyn toimesta. Karkotustuomio päättyi vasta vuoden 1917 maaliskuun vallankumouksen myötä. Kun Svinhufvud palasi Helsinkiin, häntä oli vastaanottamassa suuri joukko ihmisiä.

Suomen itsenäisyyden kehittämisessä Svinhufvudilla oli tärkeä, mutta kaksijakoinen rooli. Kun Svinhufvud oli palannut Suomeen, Venäjän väliaikainen hallitus nimitti hänet prokuraattoriksi eli ylimmän lakiviranomaisen asemaan. Lisäksi hänen johdolla muodostettiin ns. itsenäisyyssenaatti, jonka tehtävänä oli marraskuussa 1917 irrottaa Suomi Venäjästä. Itsenäisyyssenaatin puheenjohtajana hän oli de facto pääministeri. Svinhufvudin toiminta kaksoisvirassa ei kestänyt kuitenkaan pitkään. Sisällissodan päättymisen jälkeen hän luopui molemmista tehtävistä ja siirtyi viettämään yksityishenkilön elämää vuonna 1918. Kiitokseksi tehdyistä palveluksista Suomen hyväksi filosofinen tiedekunta myönsi hänelle kunniatohtorin arvonimen vuonna 1919.

P.E. Svinhufvudin ns. itsenäisyyssenaatti vasen rivi edestä: Eero Yrjö Pehkonen, Juhani Arajärvi, Arthur Castrén, Jalmar Castrén ja Emil Setälä pöydän päässä P.E. Svinhufvud. Oikea rivi takaa: Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Alexander Frey ja Wilho Louhivuori. Kuvaaja: Eric Sundström, 27.11.1917​
P.E. Svinhufvudin ns. itsenäisyyssenaatti vasen rivi edestä: Eero Yrjö Pehkonen, Juhani Arajärvi, Arthur Castrén, Jalmar Castrén ja Emil Setälä pöydän päässä P.E. Svinhufvud. Oikea rivi takaa: Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Alexander Frey ja Wilho Louhivuori. Kuvaaja: Eric Sundström, 27.11.1917​

Lähteet:

Martti Häikiö, ”Svinhufvud, Pehr Evind. Kansallisbiografia-verkkoartikkeli. Viitattu 2.6.2015.

Wikipedia, P.E.Svinhufvud”. Wikipedia-verkkoartikkeli. Viitattu 2.6.2015.

Wikipedia, ”Svinhufvud af Qvalstad”. Wikipedia-verkkoartikkeli. Viitattu 2.6.2015.

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön verkkosivut. Luettu 2.6.2015.

 

Takaisin