Liisa Savunen
Päivän humanisti

Liisa Savunen

Liisa Savunen opiskeli historiaa ja teki väitöskirjansa antiikin historiasta. Työura ei vienyt kuitenkaan tutkijan tehtäviin vaan tiedehallintoon, tiede- ja korkeakoulupolitiikkaan sekä kulttuuritoimintaan. Hallinnossa on hyötyä monipuolisesta humanistisesta koulutuksesta.

Liisa Savunen

Liisa Kristiina Savunen
3.11.1960, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1989 ja filosofian lisensiaatti 1992 (yleinen historia), filosofian tohtori 1997 (klassillinen filologia), Helsingin yliopisto
Yleisen historian, erityisesti naishistorian dosentti 2005–, Tampereen yliopisto

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen yksikön johtaja 2014–, Suomen Akatemia
Pääsihteeri/toiminnanjohtaja 2006–2014, Suomen yliopistot UNIFI ry
Pääsihteeri/yksikön johtaja 2000–2006, Suomen Akatemia
Erikoistutkija 1997–2000, Sosiaali- ja terveysministeriö
Projektitutkija 1993–1996, Helsingin yliopisto

Hallituksen jäsen 2013- ja puheenjohtaja 2014-, Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry
Hallituksen jäsen 2006-, varapuheenjohtaja 2010- , Säätiö Institutum Romanum Finlandiae

Julkaisut: kaksi monografiaa, useita tieteellisiä artikkeleita ja esitelmiä kansallisissa ja kansainvälisissä tieteellisissä seminaareissa ja konferensseissa antiikin sosiaalihistorian ja naishistorian alalla.
Lisäksi olen ollut mukana kirjoittamassa useita hallinnollisia työryhmäraportteja.

Kuva: Suomen Akatemia, Anita Westerback
Teksti: Liisa Savunen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Pääsin Helsingin yliopiston pyöröovista sisään ja yritin päästä uloskin loikkaamalla väitöskirjan jälkeen yliopistosta ja tutkimuksen tekemisestä hallinnolliselle uralle. Tutkijanurakin oli vaihtoehto, mutta 1990-luvun puolivälissä(kin) tutkimusrahoitus oli niukkaa ja kun hallinnollinen ura urkeni, se tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Yritys loikata yliopiston ulkopuolelle ei lopultakaan ole ollut täysin onnistunut, sillä työurani on liittynyt tiedehallintoon, yliopistoihin, tiede- ja korkeakoulupolitiikkaan.

Lue lisää

Helsinki oli ja on kotikaupunkini, joten Helsingin yliopisto oli luonteva valinta opiskelupaikaksi. En vakavasti edes harkinnut muita opinahjoja. Opiskeluvaihtoehtoja sen sijaan oli runsaasti, eivätkä humanistiset opinnot olleet aivan itsestään selviä. Erilaisia opiskeluvaihtoehtojani kuvaa se, että hain myös biologiaa opiskelemaan. Ajatus luonnontieteistä kariutui lopulta siihen tosiasiaan, etten ole lainkaan matemaattisesti suuntautunut.

Lue lisää

Humanistihatun sain edesmenneeltä opettajaltani professori Päivi Setälältä. Käytän sitä sopivan tilaisuuden tulleen, ja olen huomannut sen herättävän kysymyksiä. Sloganhan on peräisin humanistisen tiedekunnan työelämävalmiushankkeesta 2000-luvun alkupuolelta.

Lue lisää

Suomella on 17 kulttuuri- ja tiedeinstituuttia ympäri maailmaa. Ne kattavat kaikkiaan 70 maata tehden suomalaista taidetta, tiedettä ja kulttuuria tunnetuksi. Instituutit ovat näyteikkunoita, kohtaamispaikkoja, verkostojen luojia. Olen ollut pitkään mukana Suomen Rooman-instituutin hallituksessa. Nyttemmin minulla on kunnia toimia Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien muodostaman yhdistyksen SKTI:n puheenjohtajana.

Useimpien instituuttien toiminnasta vastaa…

Lue lisää