Jyrki Nummi
Päivän humanisti

Jyrki Nummi

Professori Jyrki Nummea ovat yliopistossa aina viehättäneet intellektuaalisesti itsenäiset ja erikoiset persoonallisuudet. Kun 1970-luvun puolivälissä astui päärakennuksen kuppilan pieneen tupakkatilaan, saattoi siellä tavata vaikkapa filosofi Pertti ”Lande” Lindforsin päiväoluella ja kuulla livenä kuuluisan ”Landen paradoksin”. Tämä oli aikansa varjo-opetusta, joka löi laudalta muutaman himmeämmän kurssin.

Jyrki Nummi

Jyrki Tapio Nummi
9.2.1953 Helsinki

Filosofian kandidaatti 1980, filosofian lisensiaatti 1985, filosofian tohtori 1993 (yleinen kirjallisuustiede ja estetiikka), Helsingin yliopisto

Kotimaisen kirjallisuuden professori 2003- Helsingin yliopisto
Vanhempi tutkija 1999, 2000–2003, Suomen Akatemia
Suomen kielen lehtori 1989–2003, Helsingin teknillinen oppilaitos
Suomen kielen ja kirjallisuuden vieraileva professori 1987–1988, Indiana University.

Tutkimusteemat: (historiallinen) poetiikka, kaanon-, modernismi- ja lajitutkimus, tutkimusta mm. Väinö Linnan, Aleksis Kiven ja Juhani Ahon tuotannosta.

Julkaisut, projektit ja muu tieteellinen toiminta

Tutkimus- ja kehittämishankkeet: Aleksis Kiven kriittiset editiot (2010-), Suomalainen klassikkokirjasto – elektroninen infrastruktuuri (2012-)

Palkinnot: kotimaisen kirjallisuuden opiskelijain vuosittainen tunnustuspalkinto: ”Vuoden luentomöhläys” (2011)

Tekstit: Jyrki Nummi (Kaija Hartikainen, toim.)
Kuva: Sasa Tkalcan

Kotimaisen kirjallisuuden professori Jyrki Nummi on tutkinut Aleksis Kiven proosaa, lyriikkaa ja draamaa osana 1800-luvun suomalaisen kirjallisuuden syntymistä 1800-luvulla. Prosessissa, jossa Suomeen rakennettiin tietoisesti suurten kirjallisten traditioiden ja klassikkojen mallin mukaan omakielistä kirjallisuutta, tarjoaa Kiven tuotanto monitahoisen tutkimusalueen.

Lue lisää

Vielä pari vuosikymmentä sitten Porthanian lehtisali toimi tupakointitilana, jossa saattoi tutustua monenkirjavaan ”tiedeyhteisöön”. Maantieteilijä Mauno Kosonen pikkusikarinsa ja papereidensa keskeltä aina vaihtaa ystävällisen sanan nuoren assistentin kanssa. Tunsi suurta kateutta opettajaani Ossi Ihalaiseen, joka oli soittanut 60-luvulla Olavi Virran bändissä tenorisaksofonia. Ja jos hyvin kävi, sai kuulla eteistilasta Pertti ”Lande” Lindforsin kovaäänisiä puhelinkeskusteluja yliopistopolitiikasta.

Lue lisää

Helsingin yliopiston professorina joutuu luonnostaan vedetyksi erilaisiin hallinto-, luottamus- ja asiantuntijatehtäviin alumnitilaisuuksien kahvinkeittäjän virasta alkaen. Rehtorin käynnistämä Suomalainen klassikkokirjasto sen toiminnallinen suunnittelu, rahoituksen hankinta ja pilottiprojektin vetäminen yhteistyössä yliopiston kirjaston ja Kansalliskirjaston kanssa on työllistänyt vuosien ajan ja työllistää tulevaisuudessakin.

Lue lisää