Heta Pyrhönen
Päivän humanisti

Heta Pyrhönen

Heta Pyrhönen on yleisen kirjallisuustieteen professori. Hän on tutkinut erityisesti englanninkielistä kirjallisuutta. Tutkijana hän on liikkunut sekä populaari- että korkeakirjallisuuden parissa. Viime aikoina hän on laajentanut aluettaan television ja elokuvien pariin. Kun hän ei opeta, tee tutkimusta tai lue opiskelijoiden töitä, Pyrhönen laittaa ruokaa, kuulustelee lasten läksyjä tai joogaa.

Heta Pyrhönen

Heta Marjatta Pyrhönen

4.12.1960 Helsinki

Filosofian maisteri 1989, filosofian lisensiaatti 1994, filosofian tohtori 1998 (yleinen kirjallisuustiede), Helsingin yliopisto

Yleisen kirjallisuustieteen professori 2000-
Tutkimusapulainen, humanistinen tiedekunta 1985–1986
Tutkimusapulainen, Suomen Akatemia 1986
Assistentti, yleisen kirjallisuustieteen, estetiikan ja teatteritieteen laitos (1989–1990, 1992, 1994)
Tohtorikoulutettava, kirjallisuuden ja tekstuaalisuuden tohtorikoulussa 1995–1997
Yleisen kirjallisuustieteen apulaisprofessori 1997–1998.

Tutkimusteemat
Populaarikirjallisuus, erityisesti rikoskirjallisuus, naiskirjallisuus ja naiskirjailijat, adaptaatiot, narratologia ja psykoanalyyttinen kirjallisuudentutkimus.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Kuva: Maureen Cassidy
Teksti: Heta Pyrhönen (Kaija Hartikainen, toim.)

Tieteellinen tuotantoni keskittyy etupäässä englanninkielisen kirjallisuuden tutkimukseen. Aloitin dekkarikirjallisuuden parissa. Murder from an Academic Angle tarkastelee dekkaria akateemisen kirjallisuudentutkimuksen kohteena.

Lue lisää

Parhaat hetkeni yliopistossa voi jakaa yksityisiin ja yhteisiin. Parhaat yksityiset hetket liittyvät kirjojen ja artikkeleiden kustannussopimusten allekirjoittamiseen työpöydän äärellä. Erityisen sykähdyttävää on pitää uunituoretta kirjaa tai journalia käsissään sekä tuntea helpotusta ja iloa tehdystä työstä. Kiinnostavaa kyllä, julkaisemisen jälkeen tehty työ unohtuu, ja aivot tekevät tilaa uusille aiheille.

Lue lisää

Olen viettänyt useana kesänä jaksoja Pohjois-Amerikassa sekä Torontossa että Washington DC:ssa tutkimuksen parissa. Toronton yliopiston kirjasto ja Library of Congress ovat ihania paikkoja. On yllättävää, miten paljon saa kuukaudessa tehdyksi, kun on vapaana opetus- ja hallintotöistä. Nautin irtiolon tunteesta ja siitä, että kaikki tarvittava materiaali on helposti saatavissa.

Lue lisää

Useita vuosia sitten hankin itselleni Kindlen. Sitten siirryin IPadiin ja IPhoneen. Molempiin olen asentanut Kindlen. Rakastan lukulaitteitani. Voin lähteä minne tahansa ja jos minulla on vaate, jossa on tasku, saan sinne mahtumaan satojen niteiden kirjaston.

Lue lisää