Takaisin

Tuuli Merikoski

Tuuli Sisko Merikoski
22.11.1967, Tampere

Executive Masters in Sports Organization Management (MEMOS), 2007, Université Lyon 1; johtamisen erikoisammattitutkinto, 2001 Suomen Urheiluopisto; filosofian Maisteri, 1998 (yleinen kielitiede) Helsingin yliopisto

Huippu-urheilukoulutuksen kehittämispäällikkö, Helmi Liiketalousopisto, Helsinki, 2011–
Urheilijoiden opinto- ja urasuunnittelun asiantuntija, Suomen Olympiakomitea ry, 2001–2011
Toiminnanjohtaja, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1999–2001
Liikuntasihteeri, Suomen ammatillisten oppilaitosten kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry., 1998
Huippu-urheilija, Suomen Urheiluliitto ry. 1987–1994

Suomen Olympiakomitean hallitus 2012–
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön hallituksen puheenjohtaja 2014–
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhea-säätiön hallitus 2014–
Tampereen Pyrinnön hallitus 1998–

Lukuisia asiantuntijaluentoja ja work shoppeja urheilu- ja koulutusorganisaatioissa, useita artikkeleita opiskelun ja urheilun yhdistämisestä sekä urheilijan urasuunnittelusta.

“Dual Career in Finland” teoksessa Sport, Education and Training in Europe. A dual career for a dual life. 2015.

”Urheiluakatemiasta tukea opiskeluun ja huippu- urheiluun. Akatemioiden tarjoamia mahdollisuuksia ei vielä ole täysin oivallettu.” (mukana Jari Lämsä, Asko Härkönen) Liikunta & Tiede 2-3/2009.

Opiskelevien urheilijoiden taloudellista tilannetta selvittävän työryhmän muistio, Opetusministeriö 2004.

”Onnellisen naisen paluu” teoksessa Juoksun hurma ja tuska. suomalaisen kestävyysjuoksun kuva. 1994.

Naisten 800m Suomen ennätys (2.00,59) vuodesta 1991, edelleen voimassa

Kuva: Anu Laitila
Teksti: Tuuli Merikoski (Olli Siitonen, toim.
)

Parhaat muistoni Helsingin yliopistosta

Paras muistoni Helsingin yliopistosta liittyy ihmisiin ja siihen kuinka he ymmärsivät ja kunnioittivat urheilu-uraani. Eniten olin tekemisissä yleisen kielitieteen laitoksen henkilökunnan kanssa, mutta koko tiedekunnassa suhtauduttiin urheilemiseeni myönteisesti ja mukavan uteliaasti. Hieno hetki oli, kun palasin vuonna 2002 Olympiakomitean opinto- ja urasuunnittelijan roolissa yliopistolle silloisen apulaisrehtori Raija Sollamon audienssille. Tapaamisen tarkoituksena oli tiedustella, lähtisikö Helsingin yliopisto mukaan urheilu- ja koulutusorganisaatioiden yhteiseen verkostoon, jonka tavoitteena oli tukea urheilun ja opiskelun yhdistämistä. Asenne ei ollut muuttunut omista opiskeluajoistani: saimme vihreää valoa edetä suunnitelmissamme. Kyse oli Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiasta, jonka yhtenä verkostotoimijana Helsingin yliopisto toimii tänäkin päivänä.

Myönteisiin muistoihin liittyy myös eräs silloiselta Yleisen kielitieteen laitoksen johtajalta, professori Fred Karlssonilta saamani ohje. Fred kannusti minua ottamaan rohkeasti urheilusta sisältöjä kielitieteen opintoihini. Se osoittautuikin erittäin viisaaksi neuvoksi, jota olen anteliaasti jakanut eteenpäin ohjauksessani olleille urheilijoille. Tieteen tekeminen on helpompaa alueella, joka on itselle tuiki tuttu – kuten urheilu oli minulle. Urheilusta löytyy valtavasti sisältöjä eri tieteenaloille matematiikasta sosiologiaan ja juridiikasta uskontotieteisiin. Itselläni yksi hauskimmista keisseistä taisi olla, kun vertailin 800 metrin juoksukilpailun kulkua ja vetäjän vaihtumista keskusteluntutkimuksen vuorotteluun.

Takaisin