Takaisin

Tuija Talvitie

Tuija Kristiina Talvitie
29.8.1959, Lapua

Filosofian maisteri 1987 (englantilainen filologia), Helsingin yliopisto

Toiminnanjohtaja 2009–, Crisis Management Initiative (CMI)
Toiminnanjohtaja 1997–2009, British Council Finland
Exchanges Officer ja Assistant Librarian 2 1987–1997, British Council Finland

Ohjausryhmän jäsen 2005–, Crisis Management Initiative
Ohjausryhmän jäsen, Counterpoint
Hallituksen jäsen 2015–, Demos Helsinki
Hallituksen jäsen, e2
Valtuuskunnan jäsen 2015–, Helsingin yliopiston Alumniyhdistys

Kuva: Tuomo Manninen
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Kolmen kuukauden sijaisuus

Yliopisto-opinnot vuonna 1979 aloittanut Tuija Talvitie valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1987. Siinä välissä hän ehti nautiskella yliopiston tarjoamasta luksuksesta. Porthanian uumenissa sijainneen englannin laitoksen kirjasto oli Talvitielle ylellisyyden tyyssija – siellä sai rauhassa lukea ja ahmia tietoa.

– Onneni oli opiskella englantilaista filologiaa aikana, jolloin laitoksella oli opettajina sellaisia kansainvälisiä persoonallisuuksia kuin Diana Webster, Tim Andrews, Andrew Chesterman ja Mark Shackleton. Ilmapiiri oli keskustelevaa ja ennakkoluulotonta. Opetuksen skaala oli laaja niin teemallisesti kuin ajallisestikin – luimme englantilaisen maailman kirjallisuutta laidasta laitaan ja keskustelimme niiden kautta yhteiskunnallisista asioista.

Talvitie kertoo oppineensa yliopistossa etenkin sen, kuinka tärkeää on koko ajan havainnoida isoa kuvaa eikä rajoittua miettimään vain pieniä, mikrotason yksityiskohtia.

– Nimenomaan humanistisen koulutuksen suurin anti on mielestäni kyky opettaa havainnoimaan miten kaikki liittyy kaikkeen. Nykyajan yhteiskunnassa ei todellakaan riitä, että olet ekspertti jollain kapealla alalla. Hyvästä osaamisesta kertoo kyky hahmottaa ja ymmärtää isompia kokonaisuuksia sekä taito ajatella asioita automaattisesti laajemmalla spektrillä.

Valtaosa kielten opiskelijoista tähtäsi 1980-luvullakin opettajaksi. Talvitie oli päättänyt jo varhain, että opettajuus ei ole hänen juttunsa. Tuoreena maisterina hän pääsi äitiysloman sijaisen sijaiseksi British Council Finlandiin.

– Tittelini taisi olla Assistant Librarian Number Two. Kolmen kuukauden sijaisuus tuntui mielenkiintoiselta kokeilulta, mutta jäinkin sille tielle pidemmäksi aikaa.

Talvitie eteni British Council Finlandissa ripeää tahtia. Lopulta hän oli tilanteessa, jossa koko organisaatio romahti ja hän jäi yksin rakentamaan sitä uudelleen. Organisaatio muuttui brittivetoisesta kulttuurikeskuksesta alueellisemmaksi yhteistyötä ja verkostoitumista edistävämmäksi toimijaksi.

– Koin tekeväni merkityksellistä työtä. Pääsin keskittymään koulutukseen, tutkimusyhteistyöhön, ilmastonmuutokseen ja kaikenlaiseen luovaan toimintaan. Puhuttiin luovista yhteiskunnista, luovasta kaupungista ja luovasta luokasta. Pääsin työni kautta usein tilanteisiin, joihin en muuten olisi päässyt. Lisäksi oli vahva fiilis, että pystymme organisaationa vaikuttamaan ja viemään asioita eteenpäin.

Talvitie työskenteli British Council Finlandissa lopulta yli 20 vuotta. Sitten tuli kipinä etsiytyä uusiin tuuliin. Yhteistyötä ja yhteiskunnallista vaikuttamista hän on tehnyt globaalilla mittakaavalla Crisis Management Initiativen (CMI) toiminnanjohtajana vuodesta 2009 lähtien.

Tim Andrews inspiroi proseminaariryhmäänsä myös vapaa-aikana, moni hänen opiskelijoistaan ja ystävistään sai nauttia Timsön merellisistä maisemista ja mahtavista keskusteluista. Kuva: Tuija Talvitien kotialbumi.

 

Takaisin