Takaisin

Thomas Thesleff

31.3.1951, Helsinki

Filosofian maisteri 1975 (yleinen historia), Helsingin yliopisto

Evli Pankkiiriliike, toimitusjohtaja 1985–1994, hallituksen puheenjohtaja 1994–2006 ja hallituksen jäsen 2006-

Minervaskolan vt lehtori 1975–1977
Oy Hackman Ab 1977–1978, asiantuntija
Interplan Oy 1979, copy
Finnfacts ry 1979–1985, Ranskan aluevastaava
Oy Bensow Ab 1984–1985, osakemeklari

Sotilasarvo:  Kapteeniluutnantti (2003)
Kunniamerkit: R1SVR; MK ar.; RUL ar.; MPM mk

Tekstit: Thomas Thesleff ja Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Evli – humanisti pankkiirina

Suomen markkinoilla oli 1980-luvulla taloudellis-sosiaalinen tilaus Evli Pankki Oyj:n kaltaiselle luomukselle. Humanisti pankkiirina toki nosti tuolloinkin Suomessa kulmakarvoja. Maailmalla historiallisista esikuvista Thomas Thesleffille ei kuitenkaan ole pulaa.

– Tärkein oppi-isäni Brian Knox Lontoon Kleinworth-pankista oli alun perin keskiajan historian asiantuntija. Kun keskustelimme humanistin outoudesta pankkiirialalla, hän kertoi lopettaneensa historian tutkimuksen ”kun korosta tuli laillinen”. Hän viittasi siis hymyssä suin vuoden 1215 Lateraanikokoukseen, jossa kirkko käsitteli koronoton eri muotoja ja laillisuutta. Knox puhui myös latinaa ja kreikkaa, joten tunsin oloni hyvin kotoisaksi ja tuttavalliseksi hänen seurassaan.

Evli-pankin pääarkkitehteina Thesleffin kanssa toimivat KTM Henrik Andersin ja KTM Roger Kempe. Kolmen kaverin kimpassa kukin täydensi toistensa osaamista.

– Ammatillisen yhteistyön lisäksi Henrikistä ja Rogerista tuli minulle sijaisveljiä. Yhdessä rakensimme Evli-pankista katedraalin, joka on edelleen hyvinvoiva harvinaisuus Pohjolan finanssimaailmassa.

Jo Evlin alkuvuodet merkitsivät Thomas Thesleffille, että hän oli vihdoin humanistina ansainnut luontevan paikan talouselämän piireissä. Hänen palvelujaan tarvittiin, ja hänellä oli tiimi, jonka kanssa hän jakoi yrittämiseen kuuluvat riskit.

– Tiimini hyväksyi minut täysivaltaiseksi jäseneksi, vaikka en ollut jalallani koskaan astunut kauppakorkeakouluun. Työsuhteemme perustui heti alusta alkaen ihmisten väliseen luottamukseen, joka on kestänyt tähän päivään saakka.

Kuva Evli Pankki Oyj:n alkuvuosilta.​
Kuva Evli Pankki Oyj:n alkuvuosilta.​

 

Takaisin