Takaisin

Terttu Nevalainen

Taimi Terttu Annikki Nevalainen
31.5.1952, Vuolijoki

Filosofian kandidaatti 1977 (englantilainen filologia, fonetiikka, yleinen kielitiede, romaaninen filologia), englannin aineenopettajan tutkinto 1978, filosofian lisensiaatti 1986 ja filosofian tohtori 1991, Helsingin yliopisto
Jatko-opinnot 1980–1981, University College London

Englantilaisen filologian professori 1997–, Helsingin yliopisto
Akatemiaprofessori 2010–2014, Suomen Akatemia
Leverhulme Visiting Professor 2007, Sheffieldin yliopisto
Varttunut tutkija 1996–1997, 2001–2002, 2008–2009, Suomen Akatemia
Apulaisprofessori 1993–1997, Helsingin yliopisto
Vieraileva tutkija ja opettaja 1992, -94 ja -96, Cambridgen yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusaiheet: Englannin kieli ja sen vaihtelu ja muutos, korpustutkimus, historiallinen sosiolingvistiikka, Tudorien ja Stuartien ajan englanti

Palkinnot ja erityissaavutukset
Helsingin yliopiston väitöskirjapalkinto 1991
Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen 2001–
Juhlakirja Variation Past and Present 2002
Helsingin kaupungin tiedepalkinto 2006

Kuva: Veikko Somerpuro
Tekstit: Terttu Nevalainen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Tutkimushallintoa ja yhdistystoimintaa

Hallinnolliset tehtäväni ovat vieneet minut vuosien mittaan tutkimushallinnon piiriin, ja olen toiminut mm. yliopiston tieteellisessä neuvostossa, infrastruktuuritoimikunnassa, kirjastotoimikunnassa ja humanistisen tiedekunnan tutkimustoimikunnassa. Erityisen innostavaksi olen kokenut osallistumisen sellaisten valtakunnallisten yhteistyömuotojen käynnistykseen kuin Langnet-tutkijakoulu ja Suomen englannin tutkimuksen yhdistys, FINSSE. Viimeisimpiin haasteisiin kuuluu julkaisufoorumihanke, jonka kielitieteen paneelin puheenjohtajana toimin.

Kansainväliset järjestövastuuni liittyvät samoin pitkälti tutkimustoimintaan. Olin perustamassa englannin kansainvälistä kielitieteellistä ISLE-yhdistystä ja toimin kaksi kautta sen tutkimuksesta vastaavana varajohtajana. Yhdistyksen johtoajatus on saada eri tutkimusaloja edustavat anglistit aktiiviseen keskusteluyhteyteen. Kauteni ICAME-organisaation johtoryhmässä olivat vähemmän pioneerihenkisiä, sillä tuolloin tämä englannin kielen korpuspohjaista tutkimusta edistävä järjestö oli jo vakiinnuttanut asemansa.

Kotimaisiin luottamustehtäviini on kuulunut perinteikkään Uusfilologisen yhdistyksen hallituksen jäsenyys ja kymmenvuotinen vastuu sen englanninkielisestä julkaisutoiminnasta. Kaikkein pitkäaikaisin työni yhdistystoiminnassa alkoi kuitenkin jo opiskeluaikana, kun tulin rekrytoiduksi Helsingin suomalais-englantilaisen seuran riveihin ensin Cambridgen kielitutkintojen sihteeriksi, sitten vastavalmistuneena opettajana myös opetustehtäviin ja lopulta yhdistyksen monivuotiseksi hallituksen jäseneksi ja varapuheenjohtajaksi. Hieno näköalapaikka sekin.

Englannin kansainvälisen kielitieteellisen yhdistyksen ISLEn avajaiskonferenssi Freiburgissa 2008, johtoryhmän jäseniä ja pääpuhujia.

 

Takaisin