Takaisin

Riho Grünthal

22.5.1964, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1990 (itämerensuomalaiset kielet, sivulaudatur suomalais-ugrilaisessa kielentutkimuksessa 1991), filosofian lisensiaatti 1996 ja filosofian tohtori 2003 (itämerensuomalaiset kielet), Helsingin yliopisto

Itämerensuomalaisten kielten professori 2005-, Helsingin yliopisto

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija 1991–1992
M. A. Castrénin seuran ja opetusministeriön projektisihteeri 1992–1993
Itämerensuomalaisten kielten assistentti 1993–1999
Helsingin yliopiston tutkija 1999–2002
Suomalais-Ugrilaisen Seuran sihteeri 1994–2003
Itämerensuomalaisten kielten professori 2003–2005 (ma.), Helsingin yliopisto

Julkaisut ja muu tieteellinen toiminta
Tärkeimpiä tutkimusteemoja ovat itämerensuomalaiset ja Volgan alueen suomalais-ugrilaiset kielet, kielen ja kieliyhteisöjen muutos, kielten varhaishistoria, kielitypologia, kielisosiologia ja etymologia.

Kuva: Lena Salmi
Tekstit: Riho Grünthal, Riitta-Ilona Hurmerinta (toim.)

Elämää Helsingin yliopistossa

Opiskelu ja työskentely Helsingin yliopistossa on tuntunut toistuvasti jatkuvalta juhlalta. Se on monipuolinen ja dynaaminen organisaatio, yhteiskunta pienoiskoossa eri-ikäisine verkostoineen. Opiskeluaikana pääsin heti aloitusvuonna vanhempien opiskelijoiden verkostoihin, avain erilaiseen todellisuuteen. Yliopiston kätköistä löysin puolisonikin, kuten aika moni muukin.

Myös työyhteisönä yliopisto on mitä virikkeellisin ympäristö. On opiskelijoita, ja joka syksy yliopiston ovet aukeavat jollekulle ensimmäisen kerran. Sama uteliaisuus tulee sitten vastaan luennoilla ja iso kysymys toistuu: mitä annettavaa yliopistolla on elämälle. Onneksi yliopisto on paljon enemmän kuin tutkintojen tuotantolaitos. On vaikea ajatella vastaavaa instituutiota, joka kokoaisi samalla tavalla eri sukupolvet. Yliopiston työntekijänä on ollut avartavaa päästä samoihin neuvottelupöytiin ja työryhmiin muiden tieteenalojen edustajien kanssa.

Arvostan sitä, että yliopistossa on edelleen tilaa hiljaiselle tiedolle, joka yhdistää ihmiset, ajan ja tarinat. Mutta olen kiitollinen siitä, että yliopisto on nimensä mukaisesti alma mater, jolla riittää virettä ajaa ihmiset liikkeelle!

Kuva: Lena Salmi.​
Kuva: Lena Salmi.​

 

Takaisin