Takaisin

Pirjo Lyytikäinen

Pirjo Riitta Lyytikäinen
10.10.1953, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1986 ja filosofian tohtori 1992 (kotimainen kirjallisuus), Helsingin yliopisto

Kotimaisen kirjallisuuden professori 1998-, Helsingin yliopisto

Tutkija 1987–1990 (Koneen säätiö), assistentti 1990–1993 (Helsingin yliopisto), apulaisprofessori 1993–1994 (Helsingin yliopisto), vanhempi tutkija 1994–1998 (Suomen akatemia)

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta
Tutkimusteemat: suomalaisen kirjallisuuden kehitys kohti modernismia, erityisesti 1900-luvun alun symbolismista ja dekadenssista varhaiseen modernismiin 1930-luvulla. Kirjallisuuden kansainväliset suuntaukset Suomen kirjallisuudessa.  Kirjallisuuden lajit ja allegorian kysymykset. Allegoriset  luontofantasiat Aleksis Kiven romantiikasta nykykirjallisuuteen ja niiden suhde kansainvälisen kirjallisuuden traditioihin. Uusimpana tutkimuslinjana kirjallisuus ja tunteet.

Palkinnot:
Tietokirjailijapalkinto, Suomen Tietokirjailijat ry 2014

Tekstit: Pirjo Lyytikäinen

Huippuhetkiä Helsingin yliopistossa

Urani ikimuistoisiin hetkiin kuuluu osallistuminen seminaariin ja juhlaan, jonka järjestivät 60-vuotispäiväni kunniaksi nuoret lupaavat tutkijat, joiden väitöskirjoja olin aiemmin ohjannut. Siinä huipentui professorin työn palkitsevimpiin kuuluva osa-alue; se että saa olla luomassa oman oppialansa ja yliopistonsa tulevaisuutta ohjaamalla lahjakkaita nuoria, joiden ansiosta tutkimuksen horisontti avartuu vastaamaan uuden ajan haasteisiin. Kun saa juhlassa vastaanottaa oppilaiden ja kollegojen tekemän hienon tieteellisen antologian ja samaan aikaan ilmestyy myös oma pitkäaikaisen työn päätökseen saattava monografia, tuntee saavansa parhaan palkinnon työstään.

Yliopistouran arjesta nousevat eräänlaisina juhlahetkinä myös vierailuluennot ja konferenssit, joita on ollut järjestämässä ja joissa on tutustunut moniin alansa johtaviin tutkijoihin maailmalla ja joskus voinut myös solmia lämpimiä ystävyyssuhteita sukulaissieluihin eri maista. Tässä ehkä tahdon kuitenkin mainita yllättävimmän emännöintitehtäväni, johon jouduin puolivahingossa. Se oli suurin massatapahtuma, jonka olen joutunut avaamaan. Porthanian suurin sali ei sille riittänyt vaan luento videoitiin viereiseen saliin, joka sekin oli tupaten täynnä, kun filosofi Jacques Derrida vieraili ensimmäisen ja ainoan kerran Suomessa pari vuotta ennen kuolemaansa. Jälkeenpäin Derridan kanssa vitsailtiinkin siitä, miten hänet kutsui ja esitteli suomalaisen kirjallisuuden professori. 

Styles of Mimesis -projektin tutkijat Pirjo Lyytikäisen 60-vuotisvastaanotolla.  Vasemmalta: Merja Polvinen, Riikka Rossi, Sari Kivistö, Pirjo Lyytikäinen, Saija Isomaa ja Sanna Nyqvist. Kuva: Petri Lyytikäinen.​
Styles of Mimesis -projektin tutkijat Pirjo Lyytikäisen 60-vuotisvastaanotolla. Vasemmalta: Merja Polvinen, Riikka Rossi, Sari Kivistö, Pirjo Lyytikäinen, Saija Isomaa ja Sanna Nyqvist. Kuva: Petri Lyytikäinen.​

 

Takaisin