Takaisin

Pirjo Kristiina Virtanen

Pirjo Kristiina Virtanen
5.1.1975, Karstula

Filosofian tohtori 2007 (Latinalaisen Amerikan tutkimus), dosentti 2013, Helsingin yliopisto
Filosofian maisteri 2000 (uskontotiede/filosofia), Turun yliopisto

Tutkija 2007–2015, Suomen Akatemia, Helsingin yliopisto
Jatko-opiskelija 2003–2007, Helsingin yliopisto
Projektiharjoittelija 2002, International Organization for Migration (Lissabon)
Hallinnollinen avustaja 2000–2002, Brasilian suurlähetystö Helsingissä

Tutkimusteemat:
Alkuperäiskansat, Brasilia, Amazonian alkuperäiskansojen sosiaalifilosofiat ja epistemologiat, posthumanismi, alkuperäiskansapolitiikka ja etnohistoria.

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot ja erityissaavutukset:
Useita tutkimusapurahoja mm. Koneen säätiö 2008, Bourse Legs Lelong (CNRS/France) 2008, Sariola säätiö 2006, Helsingin Sylff -rahasto 2006, Suomen Konkordia liitto 2004, Suomen kulttuurirahasto 2003.

Kuva: Mika Federley
Tekstit: Pirjo Kristiina Virtanen (Tomas Sjöblom, toim.)

Monikielistä ajatustenvaihtoa

Pirjo Kristiina Virtanen on pitänyt useita esitelmiä sekä Suomessa että ulkomailla. Hänet on kutsuttu kansainvälisten tieteellisten aikakauskirjojen vertaisarvioijaksi ja väitöskirjojen arvioijaksi. Hän on sekä Journal of Latin American and Caribbean Anthropology että El Norte – Finnish Journal of Latin American Studies -lehtien toimituskuntienjäsen sekä aktiivinen jäsenen useissa tieteellisessä seuroissa.

Pitkiä aikoja on kulunut tutkijavierailuilla ulkomailla, erityisesti Pariisissa – jossa Virtanen edelleen on liitännäisjäsen – sekä São Paulossa ja Ljubljanassa. Virtanen on myös asunut lähes vuoden opiskelijavaihdossa Aberdeenissä sekä harjoittelussa Lissabonissa. Slovenialaisen avomiehen ja uuden perheen myötä Balkanin alue on myös tullut tutuksi. Kansainvälisen ystävä- ja kollegaverkoston kanssa ajatustenvaihto toimii monillakin eri kielillä.

Virtanen on toiminut Helsingin yliopiston Sylff (Sasakawa Young Leaders Fellowship Foundation) -alumnijärjestön puheenjohtajana 2008–2014 sekä vuosina 2010–2014 Helsingin yliopiston SYLFF-rahaston hoitokunnanjäsenenä. Kokemusta yhteiskunnallisesta vaikuttamista hänellä oli kansalaisjärjestöissä jo ennen tutkijauraa. Nyt hän on ranskalaisen AKIRI – peuples et forêts des origines -kansalaisjärjestön tieteellisen komitean jäsen.

Yleisöluento Rio Brancossa, Brasiliassa, 2010.

 

Takaisin