Takaisin

Outi Karemaa

Outi Elina Karemaa
11.5.1969, Riihimäki

Filosofian maisteri 1994 ja filosofian tohtori 1998 (Suomen historia), Helsingin yliopisto

Toimitusjohtaja, Metsäkustannus Oy 2010-
Asiakasjohtaja, Edita Publishing Oy 2010
Johtaja, Yleinen tietokirjallisuus ja tilausjulkaisut 2006–2010
Kustannuspäällikkö, Edita Publishing Oy 2002–2006
Kleio-sarjan päätoimittaja, Edita Publishing Oy 2000–2006
Projektipäällikkö, Oy Edita Ab 2001
Kustannustoimittaja, Oy Edita Ab 1998–2000
Apurahatutkija 1995–1998
Tuntiopettaja, Helsingin yliopiston historian laitos 1994–1997
Tutkija, Eläinlääketieteellinen korkeakoulu 1994

Vuoden Johtolanka -kirjallisuuspalkintoraadin jäsen 1997–1998
Suomen Dekkariseura ry:n ja Like Kustannuksen yhteisen rikosromaanikilpailun palkintoraadin jäsen 2012
Runsaasti muita luottamustehtäviä viestintä- ja kustannusalalla.

Outi Karemaa LinkedInissä

Tekstit: Outi Karemaa
Kuva: Pekka Lähteenmäki

Humanistina yritysjohdossa

Esimies- ja johtotehtävät tuovat mukavasti lisää haastetta töihin. Olen pitänyt niin liikkeenjohdosta kuin ihmisten johtamisesta. Itse asiassa olen sitä mieltä, että humanisteilla olisi paljon annettavaa yritysjohdossa, mitä liike-elämä ei kyllä riittävästi ymmärrä.

Mitä muuta yritysjohto on kuin analyysien tekemistä, suurten linjojen hahmottamista, johtopäätöksiä ja toimintasuunnitelmia, ympärillä olevan tiedon kriittistä arviointia ja ihmisten toiminnan ymmärtämistä? Juuri näihin asioihinhan humanistit on koulutettu. Ja työn ohessa voi kyllä kouluttautua ja oppia itselle vieraampia asioita. Tuloslaskelmaa oppii kyllä jokainen lukemaan eivätkä riskianalyysit ole ylivoimaisia. Historian tajusta ja perspektiivistä on suurta hyötyä.

Tajusin yritysjohdon liiallisen homogeenisuuden vuosia sitten eräässä soveltuvuustestissä. Joka kerta kun palautin suuren rekrytointifirman testipäivässä verbaalisuutta testaavia lyhyitä tekstipohjaisia tehtäviä, yhteyshenkilö kysyi osaaottavasti ”Oliko kovin vaikeaa?” Hän myös muistutti, että verbaalisiin tehtäviin on vastattava kokonaisin lausein (sic!) ja että esseetehtäviin on saatava kirjoitettua vähintään puoli arkkia – mikä tietysti sai minut kurillaan kysymään maksimimittaa.

Sen sijaan kun palautin matemaattisia ja talousosaamiseen liittyviä osioita, vaikeudesta ei puhuttu mitään, vaan niiden oletettiin olevan johtotehtävien ihmiselle helppoja. Ilmeisesti siis johtotehtäviin testataan ennen kaikkea diplomi-insinöörejä ja ekonomeja, joille essee ehkä sitten on vaikeampi laji. Humanisti taas on pitkiin teksteihin harjaantunut jo opiskeluaikana.

Takaisin