Takaisin

Marja-Leena Sorjonen

Marja-Leena Sorjonen
8.8.1956, Valtimo

Filosofian kandidaatti 1985 (suomen kieli), Helsingin yliopisto
Filosofian tohtori 1997 (Applied Linguistics), University of California at Los Angeles (UCLA)

Intersubjektiivisuus vuorovaikutuksessa tutkimuksen huippuyksikön johtaja 2012–, Helsingin yliopisto ja Suomen Akatemia
Suomen kielen professori 2010–, Helsingin yliopisto
Puhutun suomen kielen professori 2007–2009, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
Erikoistutkija 1999–2006, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
Yliassistentti 1997–1998, Helsingin yliopisto
Assistentti 1995–1997, Helsingin yliopisto
Vastuullinen tutkija 1993–1996, Alkoholitutkimussäätiö
Suomen kielen dosentti 1998, Helsingin yliopisto

Julkaisut, tutkimusprojektit ja muu tieteellinen toiminta

Tutkimusteemat:
Kielellinen vuorovaikutus; vuorovaikutus ja kielioppi; kielellinen vaihtelu; vuorovaikutus institutionaalisissa tilanteissa; multimodaalinen vuorovaikutus

Palkinnot ja erityissaavutukset
2015 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki
1997 August Ahlqvistin, Yrjö Wichmannin, Kai Donnerin ja Artturi Kanniston rahastojen väitöskirjapalkinto

Kuva: Sasa Tkalcan
Teksti: Marja-Leena Sorjonen (Kaija Hartikainen, toim.)

Parhaita hetkiä Helsingin yliopistossa

Aloitin opintoni Helsingin yliopistossa 1970-luvun lopulla siirtyessäni silloisesta Joensuun korkeakoulusta Helsinkiin, suureen maailmaan. Helsingissä saattoi mennä filosofian luennoille, syventyä Suomen historian arkistoihin, tutustua lehtivalokuvaukseen. Pääaineen suomen kielen opinnoissa sai tietää paikannimien historiasta, kun Senaatintorille leijui hiljakseen lumihiutaleita.

”Niin usein olen matkoihini kävellyt ja melkein yhtä usein takaisin tullut” laulaa Juice Leskinen. Kun aloitin nykyisessä työssäni vuonna 2010, tulin jo kolmatta kertaa Helsingin yliopistoon, ja jokaisessa vaiheessa on omanlaisiaan parhaita hetkiä. Yhteistä parhaille hetkille on kuitenkin ollut tilaisuus ymmärtää kieltä ja ihmisenä olemista vuorovaikutuksessa toisten kanssa paremmin: mahdollisuus ajatella, sottailla (’miettiä, mietiskellä yhdessä’, lapsuuden murresanoja Pohjois-Karjalassa) ja etsiä uutta, eri tilanteissa ja usein toisten kanssa. 1980-luvulla tällaisia olivat Auli Hakulisen johtama pioneerihanke Suomalaisen keskustelun keinoja, erilaiset piirit (suomen kielen laitoksen lukupiiri, naislingvistipiiri, nuorten lingvistien lingvistipiiri) ja Helsingin tutkijanaisten illat.

Palattuani kymmenen vuoden päästä, 1990-luvun puolivälissä yliopistoon piirit olivat vähentyneet mutta keskustelut jatkuivat ja hankkeiden ja nuorten väitöskirjantekijöiden määrä oli kasvanut. Vuonna 2010 palasin yliopistolle jälleen yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Helsinki-hanke ja huippuyksikkö eri ryhmineen ovat olleet tämän jakson keskeisiä ilontuojia. Huippuyksikkö on vireä monitieteinen ja kansainvälinen yhteisö, jossa huonetovereina voivat työskennellä suomen ja italian tutkija ja jossa avaruutta ymmärrykseen tuo eri kielten ja eri opinalojen yhteistyö. Suomen kielen tutkijalle tämä on juhlaa.

Parhaisiin hetkiin on kuulunut myös opiskelijoiden kanssa toimiminen: keskustelut perustutkinto-opiskelijoiden kanssa kursseilla ja seminaareissa, keskustelut väitöskirjantekijöiden kanssa. Yhteiset ahaa-elämykset ovat riemastuttavia.

Kirjan julkistaminen huippuyksikössä 2014. Requesting in social interaction, toim. Paul Drew ja Elizabeth Couper-Kuhlen. Kuva: Huippuyksikön kuva-arkisto.

 

Takaisin