Takaisin

Liisa Suvikumpu

Liisa Maria Suvikumpu
12.4.1975, Helsinki

Filosofian maisteri 2000, lisensiaatti 2008 ja tohtori 2009 (yleinen historia), Helsingin yliopisto
Euroopan historian dosentti 2010–, Helsingin yliopisto
Eisenhower Fellow 2011, USA

Toimitusjohtaja 2013–, Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta
Asiamies 2009–2013, WSOY:n kirjallisuussäätiö
Asiamies Säätiö 2009–2013, Institutum Romanum Finlandiae

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahaston hoitokunnan jäsen 2010, varapuheenjohtaja 2014–
Suomen Kansallisteatterin hallintoneuvoston jäsen 2013–
Gummerus Kustannuksen hallituksen jäsen 2013–
Christine och Göran Schildts stiftelsen hallituksen jäsen 2015–

Tutkimus, julkaisut ja muu tieteellinen toiminta

Palkinnot
Tietokirjallisuuden Lauri Jäntti -palkinto 2015 teoksella Suomalaiset kylpylät – Kotimaisen kylpyläkulttuurin historiaa (SKS)
Suomen Taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinto 2012 Porrashuoneet-teoksen kuvatoimituksesta
Vuoden kristillinen kirja -palkinto (yhdessä Tuomas Heikkilän kanssa) 2009 teoksesta Pyhimyksiä ja paanukattoja

Kuva: Annika Rauhala
Tekstit: Riitta-Ilona Hurmerinta

Näköalapaikalla

Ennen nykyistä työtehtäväänsä Liisa Suvikumpu työskenteli asiamiehenä WSOY:n kirjallisuussäätiössä ja Suomen Rooman-instituuttia ylläpitävässä säätiössä.

– Asiamiehen työssä on käytännössä paljon samaa kuin toimitusjohtajalla. Säätiö on yleishyödyllinen yhteisö, jonka tarkoituksena ei ole tehdä taloudellista tulosta. Silti sen johtajalla on samat tehtävät kuin yrityksienkin toimintaa pyörittävillä. Asiamies on oikeastaan säätiönsä yleismies Jantunen.

Molemmissa säätiöissä Suvikumpu näki, miten merkittävä säätiöiden jakama tuki apurahansaajille oli. Lisäksi hän pääsi kehittämään hallinnollisia prosesseja ja säätiöiden toimintaa.

– Hyvä johtaja on sellainen, joka minimoi virheiden mahdollisuudet hyvällä ennakointityöllä ja tekee tylsistä asioista siedettäviä. Tähän pyrin edelleen.

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan toimitusjohtajaksi Suvikumpu valittiin keväällä 2013, kun yhdistyksen aktiivitoiminnan vuonna 2004 aloittanut Paavo Hohti jäi eläkkeelle.

– Pidän hallitustani hyvin kaukokatseisena, kun he valitsivat minut. Olin 36-vuotias; työhaastattelu oli 12 päivää esikoiseni syntymän jälkeen ja kolmetuntinen haastattelu oli aika haasteellinen hetki.

Suvikumpu on ollut tehtävässään kohta kolme vuotta. Edelleenkin hänen on vaikea kuvitella toista yhtä kiinnostavaa työpaikkaa Suomessa. Hän saa olla näköalapaikalla. Hän pääsee työskentelemään yhteiseksi hyväksi, ja näkee myös konkreettisen loppukäyttäjän, apurahansaajan ponnistelujen tuloksia.

Säätiöistä riittää kerrottavaa ja puhuttavaa monissa eri tilanteissa. Kuva otettu kuvakaappauksena MTV3:n uutislähetyksestä.

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukuntaan kuuluu tällä hetkellä 169 jäsensäätiötä, jotka tukivat vuonna 2014 suomalaista tiedettä, taidetta, kulttuuria ja sosiaalisia tavoitteita 415 miljoonalla eurolla.

– Säätiöiden kautta tuetaan todella monenlaisia ihmisiä ja asioita. Tässä tehtävässä näkee 360 astetta yhteiskunnan toimintaa ja elämänaloja. On inspiroivaa ajatella, että kaukana menneisyydessä on ollut ihminen, joka on uskonut rahojensa olevan joskus tulevaisuudessa parhaassa käytössä, kun ne jaetaan säätiön kautta edelleen kaikkien yhteiseksi hyväksi. Säätiöt todella ovat mahdollistajia, jotka voivat parantaa maailmaa ja toteuttaa unelmia.

Liisa Suvikumpu esiintyi SuomiAreenassa kesällä 2015: ”SuomiAreena goes eduskunta – asiaa kulttuurista. Kaunis kauhea kulttuuri! Rakastetaanko sitä vain juhlapuheissa?”

 

Takaisin