Takaisin

Liisa Savunen

Liisa Kristiina Savunen
3.11.1960, Helsinki

Filosofian kandidaatti 1989 ja filosofian lisensiaatti 1992 (yleinen historia), filosofian tohtori 1997 (klassillinen filologia), Helsingin yliopisto
Yleisen historian, erityisesti naishistorian dosentti 2005–, Tampereen yliopisto

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen yksikön johtaja 2014–, Suomen Akatemia
Pääsihteeri/toiminnanjohtaja 2006–2014, Suomen yliopistot UNIFI ry
Pääsihteeri/yksikön johtaja 2000–2006, Suomen Akatemia
Erikoistutkija 1997–2000, Sosiaali- ja terveysministeriö
Projektitutkija 1993–1996, Helsingin yliopisto

Hallituksen jäsen 2013- ja puheenjohtaja 2014-, Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry
Hallituksen jäsen 2006-, varapuheenjohtaja 2010- , Säätiö Institutum Romanum Finlandiae

Julkaisut: kaksi monografiaa, useita tieteellisiä artikkeleita ja esitelmiä kansallisissa ja kansainvälisissä tieteellisissä seminaareissa ja konferensseissa antiikin sosiaalihistorian ja naishistorian alalla.
Lisäksi olen ollut mukana kirjoittamassa useita hallinnollisia työryhmäraportteja.

Kuva: Suomen Akatemia, Anita Westerback
Teksti: Liisa Savunen (Riitta-Ilona Hurmerinta, toim.)

Humanisti on rautaa

Humanistihatun sain edesmenneeltä opettajaltani professori Päivi Setälältä. Käytän sitä sopivan tilaisuuden tulleen, ja olen huomannut sen herättävän kysymyksiä. Sloganhan on peräisin humanistisen tiedekunnan työelämävalmiushankkeesta 2000-luvun alkupuolelta.

Vertauskuva humanistista ja raudasta on monessa mielessä osuva. Puhdas rauta on pehmeää, mutta seoksissa siitä tulee kovaa; rauta on ihmiskunnan tärkeimpiä metalleja, ja myös ihminen itse tarvitsee rautaa. Humanistisen tutkimuksen oikeutus ja tehtävät näyttävät joutuvan taloudellisesti heikkoina aikoina helposti vastakkain aineellisen edistyksen vaatimusten kanssa. Globaaleja haasteita ratkaistaessa tai edes yritettäessä ymmärtää niitä tarvitaan eri alojen ponnistuksia ja myös humanististen alojen tutkimustietoa.

Hattu myös muistuttaa symbolisesti Päivi Setälästä, joka kannusti oppilaitaan nousemaan tiedon portaita ylöspäin maalaamatta ruusuista kuvaa tutkijan työstä. Hän puhui yhteiskunnallisen vaikuttamisen, verkostoitumisen, tieteen popularisoimisen ja aktiivisen akateemisen kansalaisuuden puolesta: nurkkaan ei saa jäädä ruikuttamaan ja seinästä pitää pystyä erottumaan.

Kuva: Markku Riekkinen.

 

Takaisin