Takaisin

Leevi Haapala

24.9.1972, Keuruu

Filosofian maisteri (taidehistoria) Turun yliopisto 1997
Filosofian tohtori (taidehistoria) Helsingin yliopisto 2012

Museonjohtaja, Nykytaiteen museo Kiasma, 2015-
Praxis- taiteen ja esittämiskäytäntöjen professori, 2014–2015, Kuvataideakatemia/Taideyliopisto
Vt. kokoelmaintendentti 2011, amanuenssi ja hankintalautakunnan jäsen 2007–2014, Nykytaiteen museo Kiasma
Tutkija, 1997–2007, Kuvataiteen keskusarkisto/Valtion taidemuseo
Siviilipalvelusmies, 1994–1995, Nykytaiteen museo

Ars Fennica -palkintoraadin jäsen 2015–
Kiasman Tukisäätiön hallituksen jäsen 2015–
Pro Arte Säätiön hallituksen ja Ihme -nykytaiteen festivaalin työryhmän jäsen 2008–2015
Vuoden nuori taiteilija -asiantuntijaryhmän jäsen, Tampereen taidemuseo 2012–2015

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen
Teksti: Olli Siitonen

ARS 17 -näyttely

Kiasman johdossa kevääseen 2015 toimineen Pirkko Siitarin kaudella suunniteltiin museon näyttelyt suhteellisen valmiiksi vuoteen 2016 asti. Leevi Haapalan mukaan tällä hetkellä on suunnitteilla tuleva ARS 17 -näyttely sekä näyttelyitä ja teemoja tuleville vuosille. Nyt meneillään oleva syksy 2015 sisältää vahvan yhteiskunnallisen ja poliittisen sävyn. Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulun lisäksi lokakuun alussa avautui nykytaiteen toisinajattelijoita esittelevä kansainvälinen Eri mieltä -näyttely.

– Pidän ajankohtaisuutta yhtenä tärkeimmistä kriteereistämme. Tarkoituksena on nostaa esille nykytaidetta sekä Suomesta että ulkomailta ja etenkin Millenium-sukupolven teoksia. Kiasman kävijäprofiili on suhteellisen nuori, sillä kävijöistämme yli puolet on alle 35-vuotiaita. Taiteen sisällön ja esittäjien tulee elää samassa ajassa yleisön kanssa. Toisaalta haasteena on tuoda näyttelyissä esille museon tutkimuksellinen osuus ja tarjota aiheista kiinnostuneille keinoja syventyä teoksiin. Eri ryhmille tulee tuottaa erilaisia julkaisutapoja ja sisältöjä.

Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttelyn avajaiset, kuvassa mukana Kansallisgallerian hallituksen pj. presidentti Tarja Halonen, taiteilija Leinonen ja tottelemattomuuskoulun opettajat. Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

Haapalan mukaan Kiasman tulee tarjota foorumi taiteilijoille, keskustelijoille ja ajattelijoille. Museo puhuu näin esittämänsä taiteen ja toimijoiden kautta. Nykytaiteen museon tehtävänä on esitellä eri kulttuureista tulevaa taidetta, joka on poimittu kansainvälisestä isosta tarjonnasta suomalainen yleisö mielessä.

– Lähtökohtaisesti nykytaiteen tehtävänä on esitellä aikalaistaidetta ja kuvata maailmaa, jossa elämme. Ihmisten on välillä hankalaa ymmärtää modernin taiteen ja nykytaiteen eroa; sitä että meillä ei pohdita niinkään paljon, että esittääkö tämä jotakin. Mietimme vastaavasti mitä ja miten taide kertoo tästä ajasta.

Kuraattori Leevi Haapala ja Felix Gonzalez-Torresin teos Nimetön (julkinen mielipide) 1991, Kiasman FULL HOUSE -näyttelyssä. Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

Valmisteilla olevasta ARS17-näyttelystä on tulossa Haapalan näköinen kokonaisuus. Ohjelma julkaistaan vasta myöhemmin syksyllä, mutta hän suostuu tarjoamaan pienen kurkistuksen valmisteilla olevaan näyttelyyn.

– Pyrimme tekemään itsenäisyyden juhlavuonna jotakin muuta, eli ajankohtaista ja kansainvälistä näyttelykokonaisuutta. Katsomme ennemmin tulevaisuuteen kuin sata vuotta maamme historiaan. Ajattelen nykytaiteen ja -taiteilijat eräänlaisina tulevaisuuden ennustajina. Samalla kun kerrotaan tästä ajasta, niin kuvataan ajatusta suhteessa tulevaisuuteen. Tulemme esittelemään nuoria ja kansainvälisiä taiteilijoita yhteensä noin 30–40. Viimeistään ARS 17:n aikana Kiasma näyttää siltä, miltä haluaisin unelmieni taidenäyttelyn näyttävän.

Takaisin