Takaisin

Leevi Haapala

24.9.1972, Keuruu

Filosofian maisteri (taidehistoria) Turun yliopisto 1997
Filosofian tohtori (taidehistoria) Helsingin yliopisto 2012

Museonjohtaja, Nykytaiteen museo Kiasma, 2015-
Praxis- taiteen ja esittämiskäytäntöjen professori, 2014–2015, Kuvataideakatemia/Taideyliopisto
Vt. kokoelmaintendentti 2011, amanuenssi ja hankintalautakunnan jäsen 2007–2014, Nykytaiteen museo Kiasma
Tutkija, 1997–2007, Kuvataiteen keskusarkisto/Valtion taidemuseo
Siviilipalvelusmies, 1994–1995, Nykytaiteen museo

Ars Fennica -palkintoraadin jäsen 2015–
Kiasman Tukisäätiön hallituksen jäsen 2015–
Pro Arte Säätiön hallituksen ja Ihme -nykytaiteen festivaalin työryhmän jäsen 2008–2015
Vuoden nuori taiteilija -asiantuntijaryhmän jäsen, Tampereen taidemuseo 2012–2015

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen
Teksti: Olli Siitonen

Arco 2014 Madrid

Leevi Haapala valittiin kuratoimaan Suomen #FocusFinlandiksi ristittyä näyttelykokonaisuutta Madridissa järjestetyille ARCO-taidemessuille vuonna 2014. Suomi sai kunnian toimia messujen teemamaana, ja tapahtuma on edelleen suurin suomalaiselle taiteelle järjestetty vientihanke. Mukana oli edustettuna liuta maamme tärkeimpiä gallerioita ja yli 20 taiteilijaa. Haapala sai hankkeen kuraattorina tehtäväkseen valita galleriat ja esiteltävät taiteilijat yhteistyössä galleristien kanssa. Hanketta koordinoi suomalaista visuaalista taidetta ulkomaille vievä Visuaalisen taiteen keskus Frame. Messujen lisäksi suomalaista nykytaidetta oli esillä 15 näyttelytilassa ja tapahtumassa ympäri kaupunkia.

– ARCO 2014 oli iso suomalaisen nykytaiteen marssi Madridissa ja kaiken kaikkiaan hieno projekti. Saimme hyvin näkyvyyttä. Kiasmalla oli messuilla oma lounge, ja Suomen suurlähetystöön tehtiin museon kokoelmista uusi ripustus.

Silloinen kruununprinssi, nykyinen kuningas Felipe ja hänen vaimonsa Letizia vierailivat Madridin ARCO- messuilla silloisen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen ohella. Kuninkaallisella seurueella oli tiukka marssijärjestys, hovia oli mukana noin 30 henkeä ja ympärillä hääräsi turvamiehiä ja lehdistöä.

– Kuningasperheen reitit tuli piirtää tarkasti valmiiksi. Oli tärkeää tietää, missä pysähdytään ja kenen kanssa puhutaan. Salamavalot räpsyivät koko ajan ympärillä.

Haapala esitteli kuninkaallisille pimeässä näyttelytilassa IC-98-taiteilijaduon installaatiota.

– Oli kiinnostavaa tutustua kuninkaallisten kaltaisiin superedustajiin, jotka pystyivät hetkessä kiinnostumaan asioista ja olemaan todella hienosti läsnä tarvittavan ajan. Huomasin, että yhtäkkiä mielessäni heräsi rojalistisia fantasioita. Oli kiinnostavaa huomata piirteitä, joita demokratian kasvattina ei ole aiemmin pohtinut. Kuninkaallisten ympärille luotu aura on jotakin hyvin erityistä.

Takaisin