Takaisin

Kimmo Koskenniemi

Kimmo Matti Koskenniemi
7.9.1945, Jyväskylä

FK 1967 (matematiikka), FL 1983 (yleinen kielitiede ja tietojenkäsittelyoppi), FT 1984 (yleinen kielitiede) Helsingin yliopisto

Tietokonelingvistiikan / kieliteknologian professori 1991–2012, Helsingin yliopisto
Suomen Akatemian vanhempi tutkija 1985–1990, Helsingin yliopisto
ATK-erikoistutkija 1981–1984, Suomen Akatemia / Helsingin yliopisto
Matemaatikko, jaostopäällikkö ja assistentti 1967–1980, Helsingin yliopiston laskentakeskus

Tutkimusteemat:
Automaattinen morfologinen analyysi eli sananmuotojen tunnistaminen ja siihen liittyvien menetelmien soveltaminen historialliseen kielitieteeseen sekä murteellisiin, vanhoihin tai muuten vaihtelua sisältäviin kielimuotoihin.

Julkaisutoiminta

Teksti: Kimmo Koskenniemi (Olli Siitonen, toim.)

Parhaat muistoni Helsingin yliopistossa

Pian valmistuttuani sain työpaikan silloisesta yliopiston laskentakeskuksesta matemaatikkona. Ratkaisimme siellä väitöskirjantekijöiden kaikenlaisia, mutta useimmiten tilastollisia ongelmia. Teimme pitkiä päiviä, emmekä laskeneet tunteja. Hupinamme olivat kahvikeskustelut, jotka laajenivat muunkinlaisiin ongelmiin, esimerkiksi miten pääsee tietyn muotoisesta erämaasta lyhimmällä matkalla pois tietämättä suuntia. Kerran ryhdyimme pohtimaan miten toimistopöydällä olevasta piikistä saisi sellaisen, että yhteen päähän voisi lisätä uusia tehtävälappuja ja toisesta päästä saisi poistettua vanhentuneita lappuja. Eräät meistä keksivät ratkaisun ja patentoivatkin sen, mutta teollista yrittäjää keksinnön hyödyntämiseksi ei koskaan löytynyt.

Siirryttyäni myöhemmin humanistien pariin mieluisana muistona ovat Aspektin illanvietot, jotka olivat yhteisiä yleisen kielitieteen opiskelijoille ja opettajille. 1980-luvulla opettajatkin esittivät siellä kuvaelmia tai sketsejä. Mieluisa kokemukseni illanvietoista ja perjantaikahveista oli, että humanistiopiskelijat olivat ajattelevia, mielipiteitään hyvin perustelevia, mutta keskenään hyvin erilaisia yksilöitä.

Kimmo Koskenniemen väitöstilaisuus. Kuva: Koskenniemen kotialbumi.

 

Takaisin